Hlavní obsah

Newyorský starosta žádá prošetřit střelbu policistů na ženicha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Newyorský starosta Michael Bloomberg jse "hluboce rozrušen" sobotní střelbou na neozbrojené muže v černošské čtvrti Jamaica, při níž byl v zastřelen třiadvacetiletý muž. Zastal se policejního šéfa města Raye Kellyho, jehož hlavu požadovali někteří členové městské rady, akci proti neozbrojeným mužům ale považuje ze neakceptovatelnou. Proti zásahu už v neděli protestovaly stovky lidí a požadovaly odchod policejního šéfa.

Článek

"Mohu říci, že je pro mě nepřijatelné a nevysvětlitelné, jak může být vypáleno padesát střel, ale to je na vyšetřování, aby vyjasnilo, co se skutečně stalo," řekl Bloomberg k případu.

V noci z pátku na sobotu policisté zabili třiadvacetiletého Sena Bella, když se s dalšími třemi muži vracel ze striptýzového baru, kde se loučil se svobodou. V sobotu se měl ženit. V kritickém stavu nadále zůstává Joseph Guzmna, kterého zasáhlo jedenáct kulek. Zraněni byli i další dva lidé a zasaženy i okna a výlohy v ulici. V autě přitom nebyly nalezeny žádné zbraně a nikdo nebyl ani obviněn. [celá zpráva]

Dvě verze případu

O případu existují dvě verze. Podle policie jeden policista v civilu zaslechl,  jak se čtveřice baví o zbraních před podnikem, který je známý, že se v něm schází příslušníci podsvětí, prostitutky a drogoví dealeři. Na parkovišti pak namířil na skupinu pistoli a vyzval mladíky, aby vystoupili z auta. Místo toho ale Bell do policisty najel a snažil se s autem prchnout. Narazil přitom do neoznačeného policejního auta. Ukrytí policisté odpověděli střelbou. Komisař Kelly upozornil, že jedoucí auto použili podezřelí jako zbraň, což zřejmě vedlo policisty k zahájení palby.

Podle jedné ze svědkyň policisté ale posádku auta nijak nevarovali a ani ji nevyzvali, aby se nehýbala, a začali rovnou střílet. Někteří svědci dokonce uvádějí, že policejní auto záměrně narazilo do Bellova vozu, aby nemohl odjet.

Všech pět policistů bylo postaveno mimo službu a byly jim odebrány zbraně. Jeden z nich vypálil 31 střel, přičemž musel dvakrát vyměnit zásobník.

Strach z rasových nepokojů

Zásah vyvolal velké pozdvižení, v New Yorku nejde o první případ. Když policisté zabili v roce 2001 v Cincinnati černého teenagera, propukly bouře. Nejtragičtějí vyústění mělo zbití černého Rodneyho Kinga v roce 1991. Po omilostnění policistů v příštím roce zachvátily město rasové bouře. Bloomberg proto okamžitě vyloučil rasový podtext zásahu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám