Hlavní obsah

Newyorský prokurátor nevzal Trumpovi telefon a stálo ho to práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Někdejší vysoce postavený státní žalobce v New Yorku Preet Bharara tvrdí, že dostal výpověď, protože nebral telefon prezidentovi Donaldu Trumpovi. Dvakrát s ním prý mluvil, potřetí už ale se šéfem Bílého domu komunikovat nechtěl. Nabyl totiž podezření, že chce zasahovat do nezávislosti justice. V pondělí o tom informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Preet Bharara

Článek

„Počet případů, kdy mi volal prezident Obama, je nula. A to je také číslo, které bych očekával od prezidenta Spojených států,“ konstatoval Bharara s tím, že by měla mít justice odstup od exekutivní složky státu.

Trump se údajně s nyní již bývalým vrchním státním zástupcem New Yorku snažil vypěstovat nadstandardní vztah, přesněji zavázat si jej. Bharara to alespoň podle BBC tvrdí. Poprvé se oba muži setkali v roce 2016 a už tehdy měl Trump po Bhararaovi žádat příslib loajality.

Pro amerického prezidenta Donalda Trumpa je to další potíž. Ve čtvrtek totiž Trumpem odvolaný šéf FBI pod přísahou v americkém Senátu vypověděl, že se cítil pod nátlakem. Prezident podle něj během osobních schůzek žádal loajalitu a bezprecedentně se snažil si ho zavázat.

Trump se ho prý ptal, jestli chce ve funkci zůstat. „Asi po mně chtěl něco na oplátku,“ řekl Comey k jedné ze schůzek. [celá zpráva]

Hovořil také o Trumpově požadavku, aby k němu byl Comey loajální a aby ukončil vyšetřování údajných vazeb bývalého poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Michaela T. Flynna na Rusy.

„Je to dobrý chlap, doufám, že ho necháte na pokoji,“ řekl údajně šéf Bílého domu tehdejšímu šéfovi FBI. To si Comey vyložil jako rozkaz. Vyšetřování samotného ruského vměšování americký prezident Donald Trump nežádal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám