Hlavní obsah

New York vyhlásil stav nouze. Nezvládá příliv migrantů z jihu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eric Adams (62), starosta New Yorku, v pátek vyhlásil stav nouze v reakci na krizovou situaci způsobenou přílivem migrantů z americko-mexické hranice. Od dubna jich do města dorazilo více než 17 tisíc.

Foto: Paul Ratje, Reuters

Uprchlíci žádající o azyl čekají ve frontě na autobusy, které je zavezou do New Yorku a Chicaga.

Článek

„Newyorčané jsou naštvaní,“ řekl Adams podle BBC a dodal, že i on cítí hněv. „Město vynakládá prostředky určené na jiné priority,“ prohlásil demokrat Adams.

Adams uvedl, že od září přijíždí do města v průměru pět až šest autobusů denně a že žadatelé o azyl tvoří pětinu obyvatel městských zařízení pro bezdomovce.

Republikáni vyvážejí tisíce migrantů do států demokratů, i k sídlu Obamy

Zahraniční

„Mezi příchozími převažují rodiny s dětmi a mnoho z nich potřebuje lékařskou péči,“ upozornila televize CNN.

Adams žádá stát New York a vládu USA o finanční pomoc a podle BBC se očekává, že letos dosáhne výše jedné miliardy dolarů (25 mld. korun).

Americké státy Arizona, Florida a Texas s republikánskými guvernéry v posledních měsících posílají migranty do států, kde mají většinu demokraté, připomíná BBC. Guvernéři tak vyjadřují nespokojenost s migrační politikou vlády USA.

Biden ruší Trumpův protiimigrační program „Zůstaňte v Mexiku“

Zahraniční

Tvrdí, že posílání migrantů do jiných států má zmírnit dopad migračních toků. Chtějí také zvýšit tlak na prezidenta Joea Bidena (79), aby učinil více pro snížení počtu migrantů přicházejících na jižní hranici USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám