Hlavní obsah

Biden ruší Trumpův protiimigrační program „Zůstaňte v Mexiku“

Nejvyšší soud USA vyhověl administrativě prezidenta Bidena a zrušil protiimigrační program přezdívaný „Zůstaňte v Mexiku“ zavedený Trumpovou vládou v roce 2019. Uprchlíky bez mexického občanství vracel po překročení hranic USA zpátky do Mexika. Tisíce lidí uvízlých v zemi na měsíce i roky se nyní postupně začnou vracet do Spojených států, informovalo americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Joe Biden.

Článek

Exprezident Donald Trump ve snaze omezit legální i nelegální migraci spustil v roce 2019 Migrant Protection Program (MPP), který vrátil více než 65 000 migrantů bez mexického občanství, kteří překročili mexicko-americkou hranici, zpátky na území Mexika. Vyřizování azylových žádostí se protahovalo na měsíce i roky a lidé žili v neuspokojivých podmínkách.

Trumpova administrativa usnadnila zrychlenou deportaci migrantů

Amerika

Zástupci Trumpovy vlády argumentovali, že MPP má zamezit podvodným žádostem o azyl. Podle odpůrců iniciativy ale mnohé vystavil nebezpečí, zvlášť rodiny s malými dětmi.

I současný prezident Biden program označil za nehumánní. Na mexické straně hranice kvůli němu vznikly uprchlické tábory a podle Reuters se migranti stávali oběťmi zločinů.

Ačkoli Biden MPP zrušil vládním příkazem už v lednu 2021, krok zablokoval federální soudce v srpnu téhož roku. Biden tak musel program obnovit, ale napadl jej u Nejvyššího soudu. Ten mu letos 30. června vyhověl a přehlasoval federálního soudce.

Ještě v červenci podle ministerstva vnitřní bezpečnosti program poslal skoro 6000 lidí zpátky do Mexika. Ministerstvo uvedlo, že migranty z programu stáhne a nové do něj nebude registrovat. Ti, kteří museli čekat v Mexiku, se nyní budou moct přesunout do USA, zatímco čekají na rozhodnutí soudů o udělení azylu.

Vláda USA obnoví Trumpova migrační pravidla. Biden je přitom dřív označil za nehumánní

Zahraniční

Biden se snaží rušit tvrdá protiimigrační opatření svého předchůdce. Republikánská opozice jej za to kritizuje s tím, že jde o populismus před blížícími se volbami do amerického Senátu a Sněmovny reprezentantů. Podle nich za Bidenovy vlády výrazně stoupá nelegální migrace.

Reklama

Výběr článků

Načítám