Hlavní obsah

New York Times odmítl otisknout článek Johna McCaina

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Článek senátora Johna McCaina, prezidentského kandidáta amerických republikánů, ve kterém obhajuje svou představu válečné politiky v Iráku, odmítl otisknout významný americký list New York Times. McCain v textu reagoval na článek kandidáta demokratů Baracka Obamy z minulého týdne.

Foto: Tim Shaffer , Reuters

John McCain

Článek

List se brání, že článek nevrátil kvůli tomu, kdo je jeho autorem, ale kvůli stylu, jímž byl napsán. Editor názorové stránky napsal, že článek nemůže být přijat ve formě, v jaké byl napsán, ale že "bude potěšen, když se bude moci podávat na jinou verzi“. Mluvčí McCaina ale uvedl, že senátor nezmění své stanovisko "podle přání New York Times".

McCain v odmítnutém článku píše: "Vypadá to, že se senátor Obama nepoučil z nedávné historie. Je ironií, že napodobuje nejhorší chybu Bushovy administrativy, když předčasně mává vlajkou, že mise byla splněna.“

Obama kritizoval Bushe i McCaina za postup v Iráku 

Obama v textu otištěném 14. července napadl MCaina, že jeho přístup brání Iráčanům v tom, aby vzali svůj osud do vlastních rukou. "Místo toho, aby využil okamžiku a dodal Iráčanům kuráž, Bushova administrativa a senátor McCain zablokovali tento akt, přestože dříve slibovali respektovat vůli nezávislé suverénní irácké vlády.“

"Oni nazývají každý časný plán stažení amerických vojáků za vzdání se, dokonce i když by mohli předat Irák do rukou svrchované irácké vlády,“ dodal Obama.

McCain se s NYT nesváří poprvé 

List se brání, že John McCain se názorové stránce listu objevoval pravidelně. "Publikovali jsme nejméně sedm názorových článků senátora McCaina od roku 1996," tvrdí editor listu.

McCain ale má s listem i další spory. V únoru, kdy začínalo být jasné, že se stává favoritem primárek republikánů, otiskly noviny článek o tom, že udržoval styky s jistou lobbistkou, avšak materiál nebyl dostatečně podložený. MacCainovi článek zkomplikoval získávání dalších peněz na kampaň.

Reklama

Výběr článků

Načítám