Hlavní obsah

Nejznámější z džihádistických „Beatles“ dostal osm doživotních trestů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v americké Virginii v pátek uložil někdejšímu britskému džihádistovi Islámského státu Elu Shafeemu Elsheikhovi za čtyřnásobnou vraždu rukojmích osm doživotních trestů. „Vaše nenávist právě prohrála,“ řekla po vynesení verdiktu matka jedné z obětí směrem k odsouzenému.

Foto: Reuters

Fotografie obviněných džihádistů z Islámského státu Alexandy Koteyho a El Shafeeho Elsheikha (vpravo)

Článek

Čtyřiatřicetiletý Elsheikh známý jako džihádský Ringo je súdánského původu, vyrůstal ale v Londýně. Propadl radikálnímu islámu a po rozmachu Islámského státu v roce 2014 odcestoval na jím okupovaná území v Iráku a Sýrii, kde mučil a nakonec povraždil skupinu vězněných novinářů a humanitárních pracovníků.

Pro britský přízvuk si spolu s dalšími třemi teroristy z ostrovů vysloužil přezdívku po členovi kapely The Beatles. Tato čtyřčlenná skupina britských radikálů měla na starosti západní zajatce. Její členové se objevili na několika videích, která ukazovala popravy britských a amerických občanů.

Foto: Profimedia.cz

Budova federálního soudu ve Virginii

Oběťmi džihádistických Beatles byli například američtí novináři James Foley a Steven Sotloff a humanitární pracovníci Kayla Muellerová a Peter Kassig. Tato skupina byla mezi 26 rukojmími zajatými v letech 2012 až 2015, kdy IS kontroloval části severního Iráku a Sýrie.

Už v dubnu americký soud poslal na doživotí za mříže jiného člena The Beatles Alexandu Koteye. USA přistoupily na to, že udělí nejvýše doživotní tresty výměnou za vydání Koteye a Elsheikha do USA.

K smrti vyděšenou jsme ji mučili a znásilňovali. Džihádisté promluvili o věznění Američanky

Amerika

U soudu před vynesením výše trestu vypovídaly některé oběti radikálů. Patřil k nim dánský fotograf Daniel Rye Ottosen, jehož skupina pustila po zaplacení výkupného.

Řekl, že pro něj bylo nejhorší ticho během zajetí a po něm, když se ocitl sám se svými myšlenkami. Když ho Elsheikh a ostatní bili, byla to pro něj skoro úleva. „Teď vím, že jsem se tehdy soustředil na bolest, což je mnohem snazší než být sám s vlastními myšlenkami,“ řekl Ottosen.

Reklama

Výběr článků

Načítám