Hlavní obsah

K smrti vyděšenou jsme ji mučili a znásilňovali. Džihádisté promluvili o věznění Američanky

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva džihádisté z obávané čtveřice bestiálních teroristů, které bylo pro její britský přízvuk přezdíváno Beatles, se v rozhovoru pro stanici NBC rozmluvili o tom, co na území tehdejšího Islámského státu prováděli vězněným západním občanům.

Foto: Profimedia.cz

Kayla Muellerová na archivním snímku

Článek

Džihádisté přiznali mučení a sexuální zneužívání humanitární pracovnice Kayly Muellerové, jež v roce 2015 po dvou letech v zajetí zemřela.

„Byla vězněna o samotě a nikdo k ní nesměl,“ líčil jeden z džihádistů Alexanda Amon Kotey. Do místnosti měli přístup jen teroristé, kteří Muellerovu mučili a sexuálně zneužívali. Podle informací listu The Daily Mail ji měl opakovaně znásilnit dokonce bývalý vůdce Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí, který se s ní měl proti její vůli také oženit.

Džihádista John je mrtvý, potvrdil Islámský stát

Blízký a Střední východ

Abú Bakr al-Bagdádí sám sebe odpálil, když se k jeho pozici blížili Američané. Po smrti už je i nejznámější z Beatles Mohammed Emwazi, přezdívaný džihádista John, který západním zajatcům před kamerou odřezával hlavy taktickým nožem. Terorista přezdívaný Paul sedí v tureckém vězení, a tak mohou o zvěrstvech páchaných na západních zajatcích promluvit už jen Alexanda Kotey přezdívaný Ringo a El Shafee Elsheikh přezdívaný George.

Oba jsou v americké vojenské vazbě a oba dosud popírali, že by se s humanitární pracovnicí Muellerovou kdy setkali. Nyní to přiznali.

USA obvinily Iráčanku z IS z podílu na smrti americké humanitární pracovnice

Blízký a Střední východ

„Byla vězněna sama ve velké místnosti, byla tam tma a byla velmi vyděšená. Vzal jsem si od ní e-mailovou adresu. Byla tam jen ona. Nikdo tam nechodil,“ potvrdil Elsheikh NBC. E-mailovou adresu si od ní bral proto, aby mohli teroristé poslat požadavky na výkupné. To skutečně udělali – chtěli 5 milionů eur a vyhrožovali, že pokud peníze nedostanou, pošlou v příštím mailu fotku těla vězněné dívky. Na výměnu za výkupné už ale nedošlo. Muellerová byla za nevyjasněných okolností zabita. Spekuluje se o tom, že ji měl zavraždit samotný Bagdádí.

Unesenou Američanku prý znásilňoval sám šéf Islámského státu Bagdádí

Blízký a Střední východ

K únosu americké humanitární pracovnice došlo v srpnu roku 2013 během jejího působení v Turecku. Muellerová se i přes enormní bezpečnostní riziko ve volném čase v doprovodu syrského občana vydala do Sýrie, kde navštívila stanoviště Lékařů bez hranic. Krátce nato byla zajata.

Reklama

Výběr článků

Načítám