Hlavní obsah

Nejvyšší soud USA straní designérce odmítající pracovat pro homosexuální páry

Grafická designérka Lorie Smithová, která s odvoláním na svoji křesťanskou víru odmítá navrhovat svatební webové stránky pro homosexuální páry, v pondělí získala na svoji stranu většinu soudců ze spíše konzervativního devítičlenného pléna Nejvyššího soudu USA, píše agentura AP.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Budova amerického Nejvyššího soud ve Washingtonu

Článek

Nejvyšší soudci proti sobě vážili antidiskriminační zákon státu Colorado a svobodu projevu náboženství. Podporovatelé designérky uvedli, že rozhodnutí v její neprospěch by stanovilo precedens, který by mohl nutit umělce pracovat proti jejich přesvědčení a víře.

Její odpůrci na druhou stranu argumentovali, že pokud u soudu zvítězí, další podniky budou moci začít diskriminovat své klienty, například i na základě barvy jejich pleti.

„Paní Smithová věří, že svazek lidí opačného pohlaví ctí Písmo svaté a svazek lidí stejného pohlaví jde proti němu,“ uvedla obhájkyně Smithové Kristen Waggonerová. Smithová uvádí, že coloradský zákon ji nutí se projevovat způsobem, který není v souladu s její vírou.

Waggonerové oponovala soudkyně Sonia Sotomayorová: „A co lidi, kteří nevěří v mezirasové svazky? Nebo ti, kteří se domnívají, že lidi s postižením by se neměli brát? Kde je hranice?“ ptala se Sotomayorová.

Plénum nejvyššího soudu je většinou šesti ku třem obsazené soudci konzervativního přesvědčení, z nichž tři do funkce jmenoval bývalý republikánský prezident Donald Trump.

Soudce Neil Gorsuch, jeden ze jmenovaných Trumpem, dnes Smithovou popsal jako „podnikatelku, která své návrhy webových stránek prodá všem a prodá různé návrhy webových stránek, ale ne takových, které vyžadují, aby vyjádřila pohled na manželství, který jí uráží“.

AP uvádí, že dnes projednávaný případ je dalším ze série, ve které nejvyšší soudci stranili věřícímu navrhovateli.

Americká sněmovna schválila zákon, jenž má chránit sňatky homosexuálů

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám