Hlavní obsah

Nejstaršímu člověku na světě je 124 let a žije v Peru, tvrdí tamní vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda v jihoamerickém Peru tvrdí, že nejstarším člověkem na světě je Marcelino Abad Tolentino, který žije v Andách a který měl minulý pátek oslavit 124. narozeniny. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž musí jeho věk prověřit pracovníci Guinnessovy knihy rekordů, aby mohl být uznán jako mezinárodní rekord.

Nejstaršímu člověku na světě je 124 let a žije v Peru, tvrdí tamní vládaVideo: Reuters

 
Článek

„Uprostřed klidu flóry a fauny Huánuca si Marcelino Abad Tolentino, přezdívaný ‚Mashico‘, vypěstoval zdravý způsob života a vnitřní klid, který se odráží v jeho dobrém zdraví a přátelské osobnosti,“ uvedla vláda v prohlášení, na které odkazuje agentura Reuters.

„To mu umožnilo s houževnatostí a umem překonat 12 desetiletí života a 5. dubna právě sfoukl 124 svíček,“ stojí dále v prohlášení.

Foto: Edison Rentería/Síť X/Screenshot

Marcelino Abad Tolentino při oslavě údajných 124. narozenin

Sám Abad tvrdí, že tajemstvím jeho dlouhověkosti je strava bohatá na ovoce a také jehněčí maso. Údajně 124letý muž, který se měl narodit 5. dubna 1900, si také zvykl žvýkat listy koky, což je stará tradice v peruánských andských komunitách. Listy se používají jako zdroj energie.

Zemřel další nejstarší muž světa. Titul držel jen dva dny

Koktejl

Peruánské úřady v současnosti muži žijícímu v domě pro seniory pomáhají zažádat o zápis jeho věku do Guinessovy knihy rekordů. Pokud arbitři skutečně zjistí, že mu je 124 let, stane se nejstarším doloženým člověkem historie.

V současnosti je nejstarším žijícím člověkem 117letá Španělka Maria Branyasová, nejstarším mužem je 111letý Brit John Tinniswood. Vůbec nejstarším doloženým člověkem na světě je žena z Francie Jeanne Calmentová, která se dožila 122 let a 164 dní.

Zemřel nejstarší muž na světě

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám