Hlavní obsah

Nebývalý počet amerických zákonodárců skončí. Jsou unaveni chaosem v Kongresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bezmála čtyřicet amerických kongresmanů a senátorů už oznámilo, že nebudou usilovat o znovuzvolení. Jen tento měsíc to nově potvrdilo 13 zákonodárců, což je podle webu Axios nejvyšší číslo za posledních deset let. Kromě vysokého věku či dalších politických ambicí přitom často zaznívá i další důvod – únava z chaosu, který v Kongresu panuje, a stále těžší domluva mezi zákonodárci, podotkla stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

Demokratický senátor Joe Manchin oznamuje, že již nebude kandidovat. Podobně se rozhodla řada dalších jeho kolegů.

Článek

„Hluboce respektuji některé své kolegy z obou stran, ale je stále těžší s nimi pracovat,“ postěžoval si webu CBS News pětasedmdesátiletý demokratický kongresman Earl Blumenauer. „Nekonečný chaos ve Sněmovně reprezentantů opravdu spotřebovává většinu kyslíku,“ dodal obrazně.

„Naše Republikánská strana se potýká s krizí identity. Pokud se nedokážeme vypořádat s popíračem volebních výsledků a budeme dál pokračovat touto cestou, Američané v nás nebudou mít důvěru, že dokážeme řešit problémy,“ řekl listu The New York Times (NYT) končící republikánský kongresman, čtyřiašedesátiletý Ken Buck se zjevným odkazem na exprezidenta Donalda Trumpa.

V jiném rozhovoru dodal, že „dysfunkčnost Sněmovny“ je jedním z důvodů, proč se rozhodl skončit.

Novým předsedou Sněmovny reprezentantů je republikán Mike Johnson

Amerika

Frustraci z vyostřeného boje mezi republikány a demokraty dal najevo také výrazný končící senátor Joe Manchin, který se často ocital v názorové opozici vůči svým spolustraníkům z Demokratické strany.

„Došel jsem k názoru, že tady ve Washingtonu to nevyřešíme. Střed se vytrácí. Vytrácí se to jádro, které umožňovalo dojít k závěrům, díky nimž bylo možné schvalovat zákony,“ postěžoval si šestasedmdesátiletý Manchin CBS News.

„Právě teď je Washington nefunkční. Je těžké tu něco udělat,“ napsala zase republikánská kongresmanka Debbie Laskoová na sociální síti X v oznámení, že již znovu kandidovat nebude.

„To, co jsme viděli, není jen stranictví, ale – jak bychom to asi všichni popsali – dysfunkce,“ řekl zase odcházející pětašedesátiletý demokratický kongresman Dan Kildee stanici NBC News.

Stanice CBS přitom podotkla, že odchody zákonodárců mohou být problém, protože řada z nich platila v Kongresu za zkušené politiky a dříče, kteří byli pro své strany klíčovými postavami. Tendence navíc může zesilovat, neboť někteří zákonodárci připustili, že je k odchodu přimělo i to, že Kongres opouštějí kolegové, s nimiž se jim dobře pracovalo.

Napjatá atmosféra ve Sněmovně reprezentantů letos vyústila v bezprecedentní situaci, kdy rebelové uvnitř většinové republikánské strany sesadili předsedu Kevina McCarthyho (ani on již kandidovat nebude), přičemž rozhádaná strana se více než tři týdny nedokázala shodnout na jeho nástupci. Po několika neúspěšných kandidátech uspěl až na konci října konzervativec Mike Johnson.

V listopadu v příštím roce budou Američané volit nejen nového prezidenta, ale také celou Sněmovnu reprezentantů a třetinu Senátu.

Demokraté vítězí v USA ve volebním úterý na všech frontách, prezidentské klání jim ale dělá starost

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám