Hlavní obsah

Náhrada za Obamacare nepokryje všechny pojištěnce, plán děsí i některé republikány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američtí republikáni představili plán zdravotního pojištění, který by měl nahradit systém dostupného zdravotního pojištění zvaný Obamacare. Má z něj odpadnout všeobecná povinnost mít pojištění. Záměr kritizují nejen demokraté, vyvolává ale spory i mezi samotnými republikány. Nepokryje totiž všechny stávající pojištěnce, upozornila BBC.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Šéf Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan

Článek

Nový systém zdravotní péče by měl zrušit pokuty pro ty, kdo si zdravotní pojištění nezřídí.

Namísto státních příspěvků chtějí republikáni zavést dobrovolné pojištění, které by bylo zvýhodněné pomocí slev na dani ve výši dvou až čtrnácti tisíc dolarů (50 až 360 tisíc korun), aby bylo možné pokrýt náklady na nadstandardní péči. Mnohým Američanům vadilo, že náklady na nadstandardní péči po zavedení Obamacare stouply.

Měla by být zachována povinnost pojišťoven přijímat i osoby, které již dříve trpěly nějakým onemocněním. V platnosti by mělo zůstat ustanovení, které umožňuje, aby mladí lidé do 26 let byli pojištěni spolu se svými rodiči.

Plán by měl snížit roli federální vlády při zajišťování dostupné zdravotní péče.

Hádky u republikánů

Předložený návrh okamžitě zkritizovali demokraté. Tvrdí, že zvýší náklady na zdravotní péči. Podle šéfa demokratické menšiny v Senátu Chucka Schumera plán bude „nutit Američany platit více“.

Návrh ovšem vyvolává spory také uvnitř samotných republikánů. Mnozí se obávají rušení, Obamacare je v mnohých státech unie populární, protože nově umožňuje zdravotní pojištění dvaceti miliónům Američanů, pro které před tím například zlomená noha znamenala finanční likvidaci. Nový plán poskytne pojištění méně lidem než Obamacare, ačkoliv prezident Donald Trump při nástupu do Bílého domu tvrdil, že pojištění budou všichni.

Čtyři republikánští senátoři už upozornili, že plán dostatečně nechrání lidi s nízkými příjmy, kteří v rámci Obamacare dříve na pojištění dosáhli.

Jiné části republikánů naopak vadí, že zachovává příliš mnoho prvků z Obamova zákona o dostupné zdravotní péči a je málo radikální. „Pořád mi to připadá jako lehčí verze Obamacare,” uvedl například senátor Rand Paul.

Předseda republikánské sněmovní většiny Paul Ryan výtky odmítá. Prohlásil, že nový plán by měl „snížit náklady, povzbudit konkurenci a zpřístupnit každému Američanovi kvalitní dostupné zdravotní pojištění“.

Americký prezident Trump označil plán za skvělý, zatímco Obamacare podle něj představoval katastrofu. Dodal, že pracuje na plánu, který by zahrnoval konkurenci mezi výrobci léků, což by snížilo jejich ceny.

Povinné zdravotní pojištění, které je v Evropě naprosto běžné, je v USA citlivou politickou otázkou. Zatímco demokraté usilují o přiblížení k evropskému solidárnímu modelu, republikáni jej odmítají a tvrdí, že je to socialistický prvek omezující svobodu jednotlivce. Komerční zdravotní pojištění v USA je poměrně nákladné a ne každý si je může dovolit, přičemž krytí pojistných událostí bývá leckdy omezené.

Reklama

Výběr článků

Načítám