Hlavní obsah

Na Trumpův mítink na pouti dorazily tisíce příznivců

Novinky, drk
Sarasota

Podpora bývalého prezidenta Donalda Trumpa je i půl roku po odchodu z Bílého domu stále znatelná. Na jeho sobotní mítink ve floridském lunaparku v Sarasotě dorazilo navzdory dešti odhadem asi 25 tisíc fanoušků. Ohledně případné kandidatury v roce 2024 se Trump nevyjádřil. Jedno je ale jasné: chce zůstat silným hlasem americké politiky.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý prezident Donald Trump při mítinku v Sarasotě

Článek

Akce se opět nesla v již nastavené tradici velké „show”. Britský deník Guardian dokonce s odkazem na místo konání napsal, že událost připomínala cirkus.

Nechyběl ohňostroj, lidé v ikonických červených kšiltovkách, ani transparenty urážející současného prezidenta Joe Bidena.

Část Trumpových fanoušků je i nadále přesvědčena, že jejich kandidát loňské prezidentské volby vyhrál – i přesto, že získal méně hlasů než jeho soupeř a pro tvrzení o rozsáhlých volebních podvodech neexistují důkazy.

Foto: Profimedia.cz

Trumpovi příznivci věří, že jejich favorit ve skutečnosti vyhrál

O hudební vystoupení se postaral muž s kytarou, který v písni vyzýval, aby si lidé „otrávené vakcíny strčily do prd...”.

Sám Trump pak mluvil něco přes hodinu, rozebral témata migrace, zahraniční politiky, ekonomiky, loňských voleb a především pak vyzvihoval své vlastní úspěchy.

Vyšlo pravidelné hodnocení amerických prezidentů. Trump není úplně nejhorší

Amerika

„Žádný prezident toho zřejmě nedokázal tolik co my, Trumpova administrativa a vy,” řekl svým příznivcům.

„Armáda, nízké daně, největší snížení daní v historii, největší snížení regulací v historii, vybudovali jsme Vesmírnou armádu, tolik věcí a mimochodem, dokázali jsme vyvinout vakcínu během devíti měsíců místo pěti let,” chvástal se 45. prezident Spojených států.

Letmo se zmínil i o žalobě z „rozsáhlého, drzého a nelegálního režimu plateb”, které čelí jeho Trump Organisation. Podle deníku Washington Post daňové podvody připustil, ale nepovažuje je za trestný čin.

V průběhu akce nad lunaparkem přeletělo letadlo s nápisem „LOOSER-PALOOZA” (Lůzr párty), tedy večírek poražených.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Ovládneme celou Ameriku, slíbil fanouškům

Podle stanice Fox News přijeli na mítink lidé z různých koutů Floridy. Chtěli prý slyšet, co má Trump na srdci.

„Trumpovi příznivci vždy vytvoří tak dobrou atmosféru, jsme šťastní lidé, rádi se usmíváme, jsme přátelští a myslíme, že tohle je skvělé,” cituje Fox jednoho z účastníků.

Bývalý prezident na mítinku neodtajnil plány ohledně případné kandidatury, byť se to ve Washingtonu všeobecně očekává. Přece jenom se mu podařilo v loňských volbách překonat rekord v počtu odevzdaných hlasů, podporu měl mezi svými voliči vždy velkou. K jeho smůle ale rekord překonal i Biden.

Akce nesla název „Save Amerika” (Zachraňme Ameriku). A to bylo také Trumpovo hlavní poselství. „Společně si vezmeme zpět Sněmovnu, Senát a nakonec i Ameriku,” burácel k jásotu svých fanoušků.

Reklama

Výběr článků

Načítám