Hlavní obsah

Na problémy s přehradou Oroville upozorňovali již před lety, ministr nic neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oroville

Ke krizi kolem kalifornské přehrady Oroville vůbec nemuselo dojít, ukazuje se totiž, že problémy u vodního díla byly zjištěny už před tuctem let. Kvůli obavám souvisejícím s trhlinou v přelivu muselo v pondělí opustit své domovy 188 tisíc lidí. I v úterý je situace napjatá, byť už místní představitelé dávají najevo mírný optimismus, uvedla CNN. Voda už se přes přeliv nevalí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři připravují pytle s kamením na zasypání díry v přehradě OrovilleVideo: Reuters

 
Článek

Kvůli množství vody v přehradě vodohospodáři v pátek otevřeli hlavní přeliv. Když hladina dosáhla rekordních 275 metrů, valila se voda i nouzovým přelivem. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na poškozenou přehradu Oroville v KaliforniiVideo: California Highway Patrol, AP

Ve spodní části hráze hlavního přelivu ovšem vznikla obří trhlina a hrozilo, že se tato část celá utrhne. Eroze se rychle šířila, i když hlavním přelivem protékala jen třetina vody z plánované maximální kapacity.

Díra nemůže být rychle opravena, i když auta na místo přivážejí mohutné balvany. Pokud by došlo k úplnému rozpadu přelivu na dvě části, mohla by se voda nekontrolovaně valit po svahu.

Foto: Reuters

Voda se valí i momo porušený hlavní přeliv přehrady Oroville

Problémy má nejen hlavní přeliv, ale i nouzový, který tvoří jen sypaná hráz a svah pokrytý stromy, který je také ve špatném stavu kvůli erozi.

Přeliv nebyl nikdy testován a byla snaha se jeho využití vyhnout, aby se řeka Feather nezaplnila odpadem.

Problémy straší tucet let 

Kalifornské ministerstvo pro vodní zdroje čelí kritice, proč přeliv nerekonstruovalo už dříve. Eroze totiž byla zjištěna už před více než deseti lety. Upozorňovalo na to několik ekologických organizací.

Foto: Randy Pench, ČTK/AP

Škody pod nouzovým přelivem přehrady Oroville

Kalifornský ministr pro vodní zdroje Bill Croyle k tomu uvedl jen, že „není obeznámen s dokumentací z roku 2005 nebo starší“, kde se měly objevit obavy ohledně stavu přelivu. Zdůrazňoval pak nasazení všech, kteří současnou situaci řeší.

List Sacramento Bee ovšem upozorňoval, že prasklina byla v přelivu objevena i v roce 2009. Opravena byla v následujícím roce. Další praskliny, které byly také opraveny, se objevily v roce 2013.

Foto: Reuters

Vody odnesla i cestu u nouzového přelivu přehrady Oroville.

Přehrada se nyní odpouští s cílem dosáhnout poklesu hladiny o patnáct metrů, než ve středu přijdou deště. [celá zpráva]

Hrozba ale bude přetrvávat ještě nejméně 60 dní, protože bude tát sníh, kterého letos napadlo na severu Kalifornie rekordní množství. Evakuovaní obyvatelé okresů Butte a Yuba se zatím nemohou vrátit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám