Hlavní obsah

Muž se v noci vloupal k bezpečnostnímu poradci Bílého domu. Ochranka si ničeho nevšimla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do domova bezpečnostního poradce Bílého domu Jakea Sullivana se koncem dubna vloupal muž. Agenti Tajné služby Spojených států, kteří by tohoto činitele měli nepřetržitě střežit, přitom vůbec netušili, že se do budovy někdo dostal. Na vniknutí cizí osoby je později upozornil až sám Sullivan. Americké úřady nyní vyšetřují, jak se to mohlo stát.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan

Článek

Nezvaný host, který se do domu vloupal okolo třetí hodiny ranní, vypadal opilý a zmatený z toho, kde se ocitl, napsal list The Washington Post, který o incidentu informoval jako první.

Muže konfrontoval přímo Sullivan a vyzval jej, ať jeho dům ve washingtonské čtvrti West End ihned opustí. Vetřelec ho skutečně uposlechl a odešel. Až poté Sullivan zalarmoval ochranku, která nic netušila, ačkoliv nepřetržitě hlídkovala před domem.

Úřady nyní zjišťují, jak se muž mohl přes agenty Tajné služby USA dostat a zda měl dosud neznámý vetřelec v úmyslu spáchat trestný čin.

„Ačkoliv chráněná osoba nebyla zraněna, bereme tuto záležitost velmi vážně a zahájili jsme komplexní vyšetřování,“ citoval list The New York Times mluvčího Tajné služby Anthonyho Guglielmiho.

„Jakákoli odchylka od našich ochranných protokolů je nepřijatelná, a pokud bude odhalena, bude personál hnán k odpovědnosti,“ dodal.

Sullivan je jedním z nejbližších a nejdéle sloužících poradců amerického prezidenta Joea Bidena.

V oblasti národní bezpečnosti mu začal radit už v roce 2013, kdy byl Biden viceprezidentem. Sullivan byl též hlavním zahraničněpolitickým poradcem bývalé šéfky americké diplomacie Hillary Clintonové, když v roce 2016 kandidovala na prezidenta.

Útočník v kanceláři kongresmana

Vícero veřejných činitelů v USA v poslední době čelilo hrozbám, podotkla v souvislosti s případem stanice NBC News.

Připomněla například, že v pondělí byl 49letý muž ze státu Virginie obviněn z toho, že vnikl do kanceláře demokratického kongresmana Gerryho Connollyho a kovovou baseballovou pálkou napadl dva členy jeho personálu.

Loni v říjnu pak muž s kladivem napadl Paula Pelosiho, manžela tehdejší předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, v jejich domě v San Franciscu. Obžalovaný muž nejprve řekl, že političku hledal, později vinu odmítal.

Soud zveřejnil video z útoku kladivem na manžela Pelosiové

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám