Hlavní obsah

Možná se Utah proslaví, vyčistím pušku. FBI zastřelila muže, který vyhrožoval Bidenovi atentátem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salt Lake City

Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) zastřelili ve středu v americkém Utahu muže, který vyhrožoval prezidentu Joe Bidenovi. Ten do státu přiletěl jen o několik hodin později na svou jednodenní návštěvu.

FBI zastřelila muže, který vyhrožoval Bidenovi atentátemVideo: Reuters

 
Článek

Incident se odehrál v 6:15 ráno ve městě Provo jižně od Salt Lake City. Několik vozů se sjelo k domu Craiga Deleeuwa Robertsona (75) kvůli domovní prohlídce. Ke střelbě mělo dojít během zatýkání.

Foto: Laura Seitz, ČTK/AP

Vyšetřování ve městě Provo v Utahu

Situaci popsal serveru KSL jeden ze sousedů, který několik desítek minut před střelbou venčil psa. „Moc jsem toho neviděl, spíš slyšel. (Agenti) začali mluvit do megafonu a říkali ‚Craigu Robertsone, prosím, vyjděte s rukama nad hlavou‘. To se opakovalo několikrát,“ řekl Cooper Robinson.

„V souladu se zásadami FBI incident prověřuje inspekční divize FBI. Agentura bere všechny střelecké incidenty týkající se našich agentů vážně. Vzhledem k tomu, že se jedná o probíhající vyšetřování, nemůžeme poskytnout další podrobnosti,“ řekla mluvčí FBI v Utahu Sandra Barkerová.

Foto: Chris Samuels, ČTK/AP

Stoupenec Trumpa s vlajkou za policejní páskou ve městě Provo

Robertson podle soudních dokumentů vyhrožoval Bidenovi atentátem. Podobné výhrůžky směroval také k okresnímu prokurátorovi Manhattanu Alvinu Braggovi, generálnímu prokurátorovi Merricku Garlandovi a newyorské prokurátorce Letitii Jamesové. Robertson sám o sobě tvrdil, že je MAGA fanatikem (MAGA je heslo prezidentské kampaně Donalda Trumpa Make America Great Again, tedy Učiňme Ameriku znovu skvělou - pozn. red.).

Facebookový profil 75letého muže byl plný nenávistných komentářů vůči Bidenovi. V pondělí napsal status: „Slyšel jsem, že Biden míří do Utahu. Vytáhnu svůj starý oblek a vyčistím pušku M-24. Vítej, šmejde.“

Foto: Chris Samuels, ČTK/AP

Vyšetřování ve městě Provo

V úterý ještě Robertson stihl napsat: „Možná se Utah tento týden proslaví jako místo, kde odstřelovač sejmul marxistu Bidena.“ V dřívějších příspěvcích senior psal, že ve svém snu vidí Bidenovo tělo v tmavém koutě parkovacích garáží ve Washingtonu, D.C., s oddělenou hlavou ležící v obrovské louži krve.

Pletky s FBI měl Robertson už dříve. K jeho domu přijeli agenti v březnu poté, co Robertson na Trumpově sociální síti Truth (Pravda) – kterou Trump založil poté, co byl zablokován na Twitteru (nyní X) – vyhrožoval prokurátorovi Braggovi. Muž tehdy agentům řekl, že se jednalo o sen, a odpálkoval je se slovy, aby se k jeho domu nevraceli bez soudního příkazu.

Biden do Utahu dorazil ve středu po osmé hodině večer. Ve čtvrtek začne svou jednodenní návštěvu.

Foto: Francisco Kjolseth, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden po příletu do Salt Lake City v Utahu

Otočka USA. Biden kvůli Rusku nařídil spolupráci se soudem v Haagu

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám