Hlavní obsah

Mitt Romney vyhrál dvoje primárky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mitt Romney, který usiluje o kandidaturu na amerického prezidenta, vyhrál dvoje úterní republikánské primárky - v Michiganu a v Arizoně. Odpoutal se tak od svých pronásledovatelů a má největší šanci na nominaci. Už získal hlasy 165 delegátů, zatímco Rick Santorum jich má jen 44 a Newt Gingrich 38. Ke zvolení je jich potřeba 1144.

Foto: ČTK/AP

Mitt Romney hovoří po primárkách v Michiganu ke svým příznivcům

Článek

Pro Romneyho bylo klíčové vítězství v rodném Michiganu, kde vyrůstal. Kdyby neuspěl v tomto státu, ještě by to zvýšilo pochybnosti o tom, zda může uspět na celostátní úrovni. Romney po dvou výhrách získal značnou výhodu před tzv. superúterým, kdy se konají primárky hned v deseti státech unie a rozhodne se o hlasech 437delegátů.

Romney však měl v Michiganu větší problémy, než se čekalo. Po sečtení 94 procent hlasů voličů jich získal 41 procent, což mu zaručilo devět volitelů. Druhý je Rick Santorum s 37 procenty hlasů a sedmi voliteli. Ron Paul dostal 12 procent a Newt Gingrich sedm.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

"Ještě před týdnem nás byli odborníci připraveni odepsat. Nevyhráli jsme o hodně, ale vyhráli jsme dostatečně, a to jediné se počítá," řekl po vítězství Romney v projevu k voličům.

Santorum prohru uznal. „Byla to Romneyho noc. Otázkou je, jak velká. Zas tak velká nebyla,“ dodal s narážkou na malý odstup od něj. „Před měsícem nevěděli, kdo jsme, ale nyní to ví,“ dodal s narážkou na to, že s ním na počátku primárek nikdo nepočítal.

Romney bral vše v Arizoně

Velký úspěch slavil Romney v Arizoně, kde vyhrál s velkým náskokem se 47 procenty hlasů, což mu zaručilo hlasy všech 29 volitelů. Pro Santoruma se vyslovilo 27 procent voličů a pro Newta Gingriche 16 procent. Čtvrtý skončil Ron Paul s osmi procenty.

Výsledky primárek
MichiganArizona
Sečteno hlasů99 %100 %
Romney41 %47 %
Santorum38 %27 %
Gingrich7 %16 %
Paul12 %8 %

Primárky v Arizoně a v Michiganu potvrdily, že Romney má nejlépe zorganizovanou kampaň. Také na ni má nejvíce peněz. Přesto má ještě daleko k celkovému vítězství. Příští týden se čeká, že v Ohiu bude mít silnější pozici Santorum, který oslovuje konzervativní voliče.

Superúterý je také poslední šancí pro Newta Gingriche. Pokud nezaznamená výraznější úspěch, nebude už mít v celkovém klání šanci. Je ale možné, že uspěje v Georgii, která je pro něj tak významná jako Michigan pro Romneyho. Dvacet let ji zastupuje v Kongresu. Narodil se Gingrich se také soustředil na kampaň ve státech, kde se bude hlasovat za týden, a Michigan s Arizonou víceméně pominul. Má podporu na jihu, ale Santorum má podle průzkumů šanci vyhrát v Tennessee.

Čeká se, že po superúterý nejméně jeden z trojice hlavních kandidátů vypadne.

Reklama

Výběr článků

Načítám