Hlavní obsah

Ministr financí USA se opřel do Grety: Nejdřív vystudujte ekonomii a pak nám vysvětlujte fungování světa

Švédská aktivistka Greta Thunbergová by měla nejprve vystudovat ekonomii na vysoké škole a teprve poté by měla dávat přednášky o investicích do fosilních paliv, prohlásil ve čtvrtek americký ministr financí Steve Mnuchin. Reagoval tak na její projev, v němž žádala, aby se okamžitě zastavily veškeré investice do fosilních paliv.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký ministr financí Steve Mnuchin.

Článek

Ministr byl na tiskové konferenci na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu dotázán, zda si může dovolit největší světová ekonomika se okamžitě zbavit fosilních paliv, jak to žádá Greta Thunbergová.

„To je nějaká světová ekonomka, nebo kdo to je? Jsem zmatený,“ řekl Mnuchin a dodal: „To byl vtip, že. Bylo to legrační.“ „Ať jde studovat ekonomii na vysoké škole, potom se může vrátit a vysvětlit nám to,“ řekl Mnuchin.

Náš dům stále hoří, selhali jste, rozjela se Greta v Davosu

Evropa

Do švédské aktivistky se pustil jen dva dny poté, co ona kritizovala amerického prezidenta Donalda Trumpa, když oznámil, že se Spojené státy připojí k iniciativě zalesnění planety zvané „tři biliony stromů“.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Švédská aktivistka Greta Thunbergová na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

„Sázení stromů je samozřejmě dobré, ale nestačí a nemůže nahradit skutečnou ochranu přírody,“ řekla a obrátila se na Trumpa se slovy: „Neplaťte jiným lidem, aby kvůli vašemu znečišťování někde vysazovali stromy.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám