Hlavní obsah

Míč, který dostal Trump od Putina, měl čip

Aktualizováno

Když americký prezident Donald Trump dostal na summitu v Helsinkách od svého ruského protějšku Vladimira Putina fotbalový míč s emblémem mistrovství světa, mnozí v žertu, ale i vážně prohlašovali, že v něm může být odposlouchávací zařízení. A nebyli daleko od pravdy, neboť výrobce, kterým je společnost Adidas, do míče zabudoval čip pro bezdrátovou komunikaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trump dostal od Putina míčVideo: Reuters

 
Článek

Nejde ovšem o žádnou špionážní techniku, nýbrž podle Adidasu o rozšíření uživatelského zážitku. O čipu instalovaném v míči pro šéfa Bílého domu jako první informovala agentura Bloomberg.

Trumpova ochranka nechtěla obsah Putinova míče komentovat. „Všechny dary pro prezidenta jsou předmětem bezpečnostní prověrky. Tajná služba ale nekomentuje specifika ani obecnou povahu takové kontroly,” cituje stanice CNN z prohlášení ochranky šéfa Bílého domu.

Míč pro fotbalové mistrovství, které Rusko pořádalo, je vybaven takzvaným čipem NFC. Ten slouží k bezdrátové komunikaci na velmi krátké vzdálenosti. NFC technologie je běžnou výbavou současných telefonů a díky ní je možné mobil využívat například jako alternativu k platební kartě.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin dal americkému prezidentu Donaldu Trumpovi fotbalový míč.

V případě míče se při kontaktu se zařízením, které je schopné spojení navázat, což jsou například mobily či tablety, majitelům zobrazí dodatečné informace o výrobku a dalších produktech Adidasu souvisejících s fotbalem a také přístup k různým soutěžím.

Adidas rovněž uvedl, že obsah bude aktualizovat a rozšiřovat. Čip neposkytuje žádné statistiky o tom, jak se míč sportovně využívá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám