Hlavní obsah

Mexičtí gangsteři zaútočili na policejní kolonu armádním stylem, 15 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de Mexico

Mexičtí gangsteři přepadli v pondělí v noci ve státě Jalisco policejní kolonu a zabili 15 policistů, uvedla v úterý agentura AP. Dalších pět bylo při útoku zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Drogový kartel zabil v Mexiku 15 policistůVideo: Reuters

 
Článek

Policejní kolona byla napadena u města Soyatlan, když projížděla po silnici ve vesnické oblasti mezi pacifickým letoviskem Puerto Vallarto a hlavním městem státu Jalisco Guadelajarou, uvedla prokuratura.

Počtem obětí pondělní útok překonal dosud nejhorší útok na policisty z roku 2010 v sousedním státu Michoacan, kde bylo zavražděno 12 federálních policistů.

Zatím není jasné, kdo útok provedl, ale v Jalisku v současné době působí nejmocnější mexický drogový kartel Jalisco nueva generación (CJNG).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle bezpečnostního experta z mexické národní nezávislé univerzity Raula Beniteze je „vážnou věcí, že útok byl velmi dobře naplánován a zorganizován v duchu vojenské strategie“.

První útok namířen přímo proti policii

Podle místních médií útočníci unesli auto, postavili je napříč dvouproudé silnice a zapálili.

„Zapojeno do toho bylo hodně ozbrojenců. Zablokovali dálnici, aby je obklíčili a zaútočili s vojenskou převahou,“ uvedl Benitez. Pokud akci podnikl drogový kartel, je to poprvé, co některý zaútočil přímo na úřední moc. I dříve sice gangsteři stříleli na vojáky a policisty, ale většinou, jen když byli pronásledováni, a žádný z útoků nebyl tak rozsáhlý.

Foto: ČTK/AP

Rozstřílené a vyhořelé auto po útoku na mexickou policii

„Kartel z Jaliska se rozhodl zahájit vojenskou ofenzívu proti bezpečnostním silám, což je neobvyklé,“ sdělil Benitez.

Jde již o několikátý útok v Jalisku za poslední dva týdny. Podle komisaře Alejandra Solorii, který byl 30. března terčem neúspěšného atentátu, jde zřejmě o odvetu za zabití bosse Heriberta Aceveda Cardenase, který byl zlikvidován 23. března.

Cardenas zvaný El Gringo stál v květnu 2014 za útokem, který si vyžádal smrt čtyř vojáků.

Letos 19. března bylo ve státě při útoku na konvoj zabito pět federálních policistů. V pondělí byl zabit policejní šéf města Zacoalco de Torres.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám