Hlavní obsah

Lékař souzený za osminásobné umělé oplodnění nakonec přišel o licenci

Novinky, Markéta Kautznerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Michael Kamrava z amerického Beverly Hills, který dnes již proslulé matce osmerčat Nadye Sulemanové implantoval do těla 12 embryí, byl nakonec zbaven licence. Lékařská komora své rozhodnutí odůvodnila tím, že tak chrání veřejné blaho.

Článek

V rámci ochrany veřejnosti rozhodla lékařská komora v Kalifornii, že Michael Kamrava nadále nesmí provozovat praxi. Rozhodnutí padlo u soudu, kam se lékař dostal za to, že implantoval 12 embryí do dělohy 33leté Nadye Sulemanové, čímž několikanásobně překročil stanovy Národní americké společnosti pro reprodukční medicínu [celá zpráva].

Doktor Kamrava byl obviněn z nedbalosti v péči o Sulemanovou a další dvě pacientky. Jedné z nich, 42leté ženě, byla po jeho léčbě neplodnosti diagnostikována rakovina vaječníků v pokročilém stadiu. Druhá, 48letá žena, pak trpěla vážnými komplikacemi, když prostřednictvím léčby otěhotněla a čekala hned čtyřčata, uvedl deník Daily Mail.

„Ochrana veřejnosti je prioritou. Komora se usnesla, že je proto nezbytné zrušit obžalovanému licenci,“ okomentovala lékařská komora své rozhodnutí.

Licence Michaela Kamravy byla oficiálně odvolána od středy 1. června. Jeho právník se pokusil argumentovat tím, že Sulemanová selhala v proceduře, která měla odstranit nadměrný počet embryí.

„Přiřknout byť jen zlomek odpovědnosti pacientce, která otěhotní a poté se rozhodne nepokračovat v proceduře, která ji může ohrozit, je znepokojující,“ odpověděla na to komora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám