Hlavní obsah

Koženého spolupracovníka v USA poslali na rok za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Rok stráví ve vězení spolupracovník Viktora Koženého Frederic Bourke. Rozhodl o tom v úterý soud. Byl obžalován spolu s Viktorem Koženým a letos v červnu uznán vinným z uplácení při privatizaci ropného průmyslu v Ázerbájdžánu. Soud mu také nařídil zaplatit pokutu jeden milión dolarů (asi 17 miliónů korun), informovala v noci na středu agentura Reuters.

Článek

Bourkeho právník Harold Haddon označil trest za "soucitný", protože jeho klientovi hrozilo až desetileté vězení. Nicméně dodal, že Bourke se hodlá odvolat a bude se snažit o změnu trestu na podmíněný. Bourke také během odvolání zůstane na svobodě.

Bourke popíral, že by o uplácení věděl. Zároveň obvinil Koženého, že jeho a další investory připravil o více než 180 milionů dolarů (přes tři miliardy korun). Kožený před soudem nestanul, protože je na Bahamách, které před dvěma lety zamítly americkou žádost o jeho vydání.

Viktor Kožený řekl, že rozsudek mu dává za pravdu. Finančník se totiž hájí tím, že se na něj na rozdíl od Bourka, nevztahovaly americké zákony, a proto je nevinný. Dodal nicméně, že Bourka čeká pouze rok ve vězení s mírným režimem, zatímco on musel v letech 2005 až 2007 strávit kvůli ázerbájdžánskému případu 20 měsíců na Bahamách v nejpřísnějším vězení Fox Hill.

Z vězení byl Kožený v dubnu 2007 propuštěn na kauci. Později bahamský soud rozhodl, že nemůže být vydán do USA. Americká strana se proti rozsudku odvolala. Podle Koženého by se soud americkou žádostí měl znovu zabývat na začátku prosince, termín se ale prý již jednou posunul. V žádosti americká strana požaduje vydání, i když Kožený není americkým občanem, nakládal však s penězi amerických investorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám