Hlavní obsah

Kostru starou 8400 let předají úřady indiánům, ti ji pohřbí

Právo, ČTK, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejstarších nalezených koster ve Spojených státech bude odevzdána indiánům, kteří ji pohřbí. Navrácení kosterních pozůstatků schválil dosluhující prezident Barack Obama, a ukončil tak 20 let dlouhý spor mezi indiánskými kmeny a vědci.

Foto: Profimedia.cz

Kostra známá jako Muž z Kennewicku je stará nejméně 8400 let.

Článek

Kostra známá jako Muž z Kennewicku je stará nejméně 8400 let. Byla nalezena na federálním pozemku na břehu řeky Columbie ve státě Washington už v roce 1996.

Zhruba čtyřicetiletý lovec tuleňů byl po smrti záměrně pohřben. O tom, odkud přišel, stejně jako o příbuznosti s dnešními indiány vedou vědci dosud spory. Studie Kodaňské univerzity loni došla k tomu, že DNA kostry je indiánům příbuzná.

Jiné studie naopak poukazovaly na to, že kosterní pozůstatky mají s jejich fyziognomií málo společného a jako nejbližší žijící příbuzné určily domorodce z Chathamových ostrovů v Tichém oceánu.

Americké ministerstvo obrany nyní pozůstatky předá Pravěkému státnímu archeologickému centru, které je indiánským kmenům vydá do devadesáti dnů. Vědci se těžko smiřují s tím, že unikátní kostru ztratí. „K pochopení toho, kdo byl Muž z Kennewicku, je třeba uskutečnit další výzkum,“ citovala stanice KUOW antropologa Richarda Jantze.

Stále není zcela jasné, kam kostra poputuje – usilovalo o ni více kmenů. „Bude navrácen, aby konečně mohl odpočívat v pokoji,“ řekl agentuře AP náčelník Jakimů JoDe Goudy, jenž hodlá kostru pohřbít tradičním způsobem.

Reklama

Výběr článků

Načítám