Hlavní obsah

Kód Američanů pro jaderný Armageddon? Odzbrojující jednoduchost

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké heslo ke spuštění atomového Armageddonu už jednodušší být nemohlo. Podle webu britského deníku The Daily Mail se skládalo z osmi nul. Kód otevírající pokyn k odpálení jaderných raket USA platil plných patnáct let. Byl totiž zaveden na vrcholu studené války v roce 1962 a změnil se teprve v roce 1977.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle webové stránky Today I Found Out si jej vybralo velení strategických vzdušných sil ve snaze zajistit co nejhladší odpálení raket v případě konfliktu.

Před 51 lety nařídil prezident John F. Kennedy vybavit všechny jaderné zbraně systémem PAL, jenž by znemožnil jejich nepovolené odpálení. Vojáci však udělali ze systému frašku: pro jeho aktivaci totiž použili co nejjednodušší kód – už zmíněných osm nul.

Heslo bylo dokonce písemně zaznamenáno v dokumentech důstojníků.

Jaderní experti ale tento krok hájí a tvrdí, že vojáci brali v potaz možnost zničení velitelských center a komunikačních linek v případě skutečné jaderné války. Nechtěli se prý dostat do situace, kdy by jim složitý kód zabránil zasadit protiúder.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám