Hlavní obsah

KLDR obvinila USA, že v demilitarizovaném pásmu rozmístily zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto/Pchjongjang
Aktualizováno

KLDR pohrozila Jižní Koreji a Spojeným státům vojenským útokem. Tvrdí, že v demilitarizovaném pásmu u Pchanmundžomu, kde probíhala mírová jednání, USA a Jižní Korea rozmístily o víkendu těžké zbraně. KLDR proto musí pokračovat v jaderném odstrašování. V neděli americký prezident Barack Obama vyzval svět, aby prostřednictvím OSN varoval Severní Koreu, že její výbojné chování je nepřijatelné.

Foto: Kyodo, Reuters

Severokorejští vojáci

Článek

"Síly USA přivezly 26. června (do Pchanmundžomu) okolo 7:25 místního času zbraně," napsala oficiální severokorejská agentura KCNA s odvoláním na vojenské zdroje.

Zbraně mají být podle požadavku Pchjongjangu okamžitě staženy. "Pokud nedojde k naplnění principiálního požadavku Korejské lidové armády, budou v oblasti provedena silná vojenská protiopatření," dodala KCNA.

"Poslední znepokojující vývoj na Korejském poloostrově kvůli trvající nepřátelské politice USA a vojenským hrozbám vede KLDR k nutnosti novým způsobem rozvíjet své jaderné zbraně s odstrašujícím účinkem," uvedla KCNA.

Obama vyzval k přitvrzení postoje vůči KLDR

Pchjongjang se svými prohlášeními a obviněními přišel poté, co americký prezidnet barck Obama vyzval svět k přitvrzení postoje vůči KLDR. "Naším hlavním cílem v současnosti je, aby Rada bezpečnosti OSN jasně a nade vší pochybnost dala najevo, že válečnické chování Severní Koreje je pro mezinárodní společenství nepřijatelné," řekl Obama podle agentury AFP na tiskové konferenci.

"Myslí, že je rozdíl mezi zdrženlivostí a úmyslnou zaslepeností vůči přetrvávajícím problémům," dodal s tím, že na toto téma přímo debatoval s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem. Čína KLDR podporuje.

"Máme tu situaci, v níž máme jednu válkychtivou zemi zapojenou do provokativních a vražedných činů proti druhé. Myslím, že je velmi důležité, abychom se k tomuto tématu vyjádřili velmi jasně," zdůraznil.

Obama připomněl, že nezávislé mezinárodní vyšetřování došlo k závěru o vině Pchjongjangu na potopení jihokorejské korvety, při kterém koncem března zahynulo 46 námořníků. Podle Obamy jeho jihokorejský protějšek, prezident I Mjong-bak "prokázal vzhledem k okolnostem mimořádnou zdrženlivost". "Je absolutně třeba, aby jej mezinárodní společenství podpořilo a dalo tak Severní Koreji jasné poselství, že tento druh chování je nepřijatelný," uzavřel americký prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám