Hlavní obsah

Američan Floyd zemřel na udušení, tvrdí druhá pitva. Na rozdíl od první

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Soukromá pitva amerického černocha George Floyda, kterou si objednala rodina nespokojená se soudním ohledáním, za příčinu smrti označila udušení následkem tlaku na záda a krk. V pondělí to podle agentury AP oznámil právní zástupce rodiny.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Bratr zemřelého George Floyda Terrence truchlí během piety v ulicích Minneapolis.

Článek

Výsledek soukromé pitvy se výrazně liší od závěrů oficiálního ohledání, podle kterého ke smrti vedla kombinace policejního zákroku, zdravotních problémů a možných omamných látek v těle.

Floyd zemřel před týdnem během zatýkání, kdy mu několik minut klečel na krku nyní již bývalý policista Derek Chauvin. Ten byl obviněn z vraždy. V trestním oznámení na Chauvina je uvedeno, že Floyd trpěl několika zdravotními problémy, mimo jiné onemocněním koronárních tepen a hypertenzním onemocněním srdce, což ke smrti stejně jako policejní zákrok přispělo. Výsledky oficiální pitvy také konstatovaly, že nebyly zjištěny žádné známky traumatické asfyxie, kdy je dušení vyvoláno tlakem na hrudník a břicho, či škrcení.

Část amerických policistů podpořila demonstranty

Amerika

Rodina s těmito závěry ale nesouhlasila a nechala tělo prohlédnout vlastním odborníkem. Tím byl lékař, který rovněž pitval černocha Erica Garnera, který zemřel v roce 2014 rovněž při zatýkání bělošským policistou. Tento odborník zjistil, že tlak, kterému byl Floyd vystaven, znemožnil průtok krve do mozku a znemožnil mu volně dýchat.

Chauvin podle trestního oznámení klečel na Floydově krku osm minut a 46 vteřin, z čehož dvě minuty a 53 vteřin bylo v době, kdy muž již nereagoval. Předtím Floyd prosil, aby ho policie nezabíjela, a opakovaně si stěžoval, že nemůže dýchat.

Řidič cisterny v Minneapolisu vjel ve velké rychlosti do davu demonstrantů

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám