Hlavní obsah

Kansaský deník se omluvil za rasistickou minulost

– Kansas
Novinky, drk

Deník Kansas City Star se v neděli omluvil za způsob informování o černoších. Učinil tak na základě analýzy zpráv z celé doby existence média, která sahá až do roku 1880. „Je čas přihlásit se k naší historické odpovědnosti,” vysvětlil editor deníku.

Foto: Kansas City Star, Novinky

Kansas City Star se omluvil za rasismus

Článek

„Kansas City Star je hrdý na to, že dokáže mocné hnát k zodpovědnosti. Nyní nastavujeme zrcadlo sami sobě, abychom nahlédli naší roli, a to jak aktivní, tak pasivní, kterou jsme v historii hráli při přetváření naší kansaské krajiny,” napsal v nedělním vydání editor deníku Mike Fannin.

„Je čas přihlásit se k naší historické odpovědnosti,” stojí dále v prohlášení. K tomuto kroku se uchýlil poté, co ho navrhla jedna z redaktorek tmavé pleti.

Redaktoři deníku se při zkoumání své rasistické historie ponořili do hloubky. Analyzovali archivní vydání a provedli několik desítek rozhovorů s pamětníky událostí, o kterých deník v minulosti psal.

 Znechucení, ostuda, popisuje editor

„Reportéři byli často znechucení tím, co našli – desítky let zpravodajství, které vyobrazilo černochy z Kansas City jako kriminálníky žijící v kriminalitou nabitém světě,” popisuje Fannin. Podle něj je ostudné, že dřívější zaměstnanci deníku neinformovali o úspěších a přelomových momentech, kterých byli černoši součástí.

Současný editor popisuje tehdejší verzi jako „bílé noviny tvořené bílými novináři pro bílé čtenáře a bílé inzerenty”. Způsob psaní o černošských obyvatelích byl podle něj „toxický”.

Kansas City Star je nejvlivnější deník ve městě Kansas, které leží ve státě Missouri.
Funguje již od roku 1880.
Za svou existenci obdržel osm Pulitzerových cen.
Před narukováním do armády zde po několik měsíců působil mladý Ernest Hemingway.

Jako příklad uvádí příběh tamního věhlasného saxofonisty Charlieho „Bird” Parkera, o kterém deník po dobu jeho života vůbec nepsal a učinil tak až v roce 1955 při jeho smrti. Redaktoři navíc jeho jméno popletli a uvedli chybný věk.

Zaplaťte reparace, vyzývají britského poslance kvůli otrokářské plantáži

Evropa

Současné vedení deníku se rozhodlo utvořit speciální poradní orgán, který se bude scházet každý měsíc a diskutovat s redakcí o současných otázkách. Médium rovněž hodlá najmout rozmanitější spektrum zaměstnanců a zlepšit pokrývání společenských událostí.

Kansas leží ve středozápadním státě Missouri. Bydlí v něm asi 3 miliony obyvatel, z toho 60 procent běloši, 28,2 procent černoši a okolo 10 procent Hispánci.

Zajímavé je, že se jedná se o konzervativně smýšlející město, za posledních 80 let zde vyhrál pouze jeden demokratický kandidát na prezidenta (Lyndon Johnson v roce 1964).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám