Hlavní obsah

Kalifornie žaluje Trumpovo vyhlášení stavu nouze, další státy se připojí

Los Angeles
Aktualizováno

Generální prokuratura státu Kalifornie se rozhodla soudně napadnout vyhlášení stavu nouze, jehož prostřednictvím chce prezident Donald Trump získat peníze na stavbu zdi na hranici s Mexikem. Prokurátor Xavier Bercerra zpravodajské televizi CNN řekl, že žaloba bude podána ještě v pondělí. Připojí se k ní podle něj nejméně 12 amerických států.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump vyhlásil stav nouze v pátek v naději, že mu to umožní získat peníze na stavbu zdi i v situaci, kdy mu Kongres financování v požadované výši odepřel.

Bílý dům počítá s možností odčerpat přes 6,5 miliardy dolarů z rozpočtů Pentagonu a ministerstva financí.

S částkou 1,4 miliardy USD, kterou mu na posílení ochrany hranic poskytl Kongres, by prezident dostal celkem zhruba osm miliard dolarů (182 miliard Kč).

"Podáváme žalobu dnes, musíme zabránit prezidentovi, aby porušoval ústavu," řekl CNN prokurátor Bercerra, který stejně jako většina zastupitelů nejlidnatějšího amerického státu patří k demokratické opozici. Trump podle něj "nesmí krást peníze Američanům a americkým státům, které jim uvolnil Kongres".

Kongres nemůže podle ústavy prezidentovo rozhodnutí zrušit, ale může hlasováním rozhodnout, že existující stav nouze končí. Příslušná rezoluce se už podle listu The New York Times připravuje ve Sněmovně reprezentantů.

Bojí se zneužití

Kromě demokratických členů Kongresu s prezidentovým postupem nesouhlasí ani část republikánů. Obávají se, že nynějšího precedentu, kdy hlava státu vyhlašuje tak mimořádné opatření bez pádného důvodu, by mohli zneužít budoucí demokratičtí prezidenti.

K vybudování zdi bude potřeba vykoupit ve státech Arizona a Texas pozemky mnoha amerických farmářů, kteří patří k tradičním republikánským voličům. V soukromých rukou jsou podle amerických médií dvě třetiny pozemků nutných k realizaci prezidentova projektu. V prezidentských volbách, které USA čekají příští rok, by tento fakt mohl Trumpa poškodit.

Podle dnešní informace listu The Washington Post prezidentovo páteční rozhodnutí už během víkendu zažalovalo několik nevládních organizací, například Středisko pro biodiverzitu, Hraniční síť pro lidská práva, Občané pro odpovědnost a etiku nebo Americká unie občanských práv. Všechny argumentují tím, že hlava státu v rozporu s ústavou obchází Kongres.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám