Hlavní obsah

K Texasu se blíží hurikán Hanna, lidem doporučují evakuaci

Corpus Christie

K pobřeží amerického Texasu se blíží tropická bouře Hanna, která zesílila na hurikán. Jedná se o první hurikán letošní sezony v Atlantiku. Obyvatelé několika měst a obcí jižně od přístavu Corpus Christi dostali doporučení k dobrovolné evakuaci.

Foto: windy.com

Hurikán Hanna se blíží k pobřeží Texasu

Článek

Hurikán může přinést přívalové deště a pobřežní záplavy. Provázet ho nejspíš budou i tornáda, varovalo americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

Hanna s sebou přináší vítr o rychlosti 120 kilometrů za hodinu. Hurikán se pohybuje směrem na západ rychlostí 15 kilometrů za hodinu. Podle aktuální předpovědi už se téměř dotýká texaského pobřeží.

Klimatická změna zpomalí hurikány a tajfuny. A to není dobré

Věda a školy

Nejsilnější varování dostali lidé z pobřežní oblasti mezi městem Port Mansfield a zálivem Mesquite Bay, kde by mohla hladina moře stoupnout až o 1,5 metru. Navíc se čekají přívalové srážky v celkovém úhrnu až 300 milimetrů, výjimečně i intenzivnější.

Hurikán smetl krávy do moře, odplavaly si v klidu na kilometry vzdálený ostrov

Koktejl

NHC varovalo, že na některých místech pobřeží by Hanna mohla dosáhnout až rychlosti větru 145 kilometrů za hodinu. Při této síle by vítr mohl vyvrátit stromy či rozvodné sítě. Očekávají se tak výpadky elektřiny.

Hurikán by měl ustat v noci na neděli.

NHC kromě Hanny zaznamenalo ještě hurikán Douglas, který se nachází zhruba 1500 kilometrů východně od Havaje a dosahuje rychlosti až 160 kilometrů za hodinu. Pohybuje se severozápadně rychlostí 32 km/h. Poblíž Ameriky se vyskytuje ještě tropická bouře Gonzalo, která se však pohybuje menší rychlostí 64 kilometrů za hodinu a pocítit by ji měli jen v Trinidadu a Tobagu.

Letošní sezona by podle NHC měla přinést rekordní počet hurikánů z Atlantiku. Na vině jsou podle expertů především vysoké teploty. NHC jich včetně Hanny mapuje už osm. Dosud rekordní byl rok 2005, kdy se z Atlantiku směrem na západ přihnalo deset hurikánů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám