Hlavní obsah

Jednooká velitelka kolumbijských levicových rebelů se vzdala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEDELLIN

Vysoká představitelka kolumbijských levicových povstalců z organizace FARC (Revoluční ozbrojené síly Kolumbie) Nelly Avila Morenová, známá jako Karina, se v noci na pondělí vzdala úřadům. Čtyřicetileté ženě, která v bojích utrpěla řadu zranění, se připisují desítky vražd latifundistů a obchodníků v severozápadní oblasti Antioquia.

Článek

Když se Karina vzdala ještě s jedním vzbouřencem úřadům, byla podle kolumbijského ministra obrany Juana Manuela Santose "vyhladovělá k smrti“.

Karina během mnoha let bojů utrpěla řadu zranění, přišla o oko, má zjizvenou tvář a prostřelenou paži. V oblasti Antioquie byl FARC pod značným tlakem. Karina zůstala jedinou velitelkou sil v oblasti, když jejího nadřízeného Ivana Rose zabil v březnu jeho strážce. Získal za to odměnu jeden milión dolarů. Po vraždě Rose se síly FARC v oblasti oslabily a nebyly schopny čelit ofenzívě vládních vojáků.

Před dvěma týdny prezident Alvaro Uribe slíbil Karině, že jí zajistí bezpečnost, pokud se vzdá. Podle guvernéra Antioquie Karinu k tomu vyzývala i její rodina.

Karina stojí za řadou útoků, únosů a vražd latifundistů v oblasti. V roce 2002 byla na její hlavu vypsána odměna 80 000 dolarů.

Kolumbie se snaží porazit FARC, kteří v zemi působí už 40 let. Letos kvůli tomu zaútočila i na základnu FARC v sousedním Ekvádoru. Asi třetina členů FARC jsou ženy.

Reklama

Související články

Slovenka chce do zajetí místo Betancourtové

Slovenka Tatiana Horáková chce dobrovolně do zajetí Revolučních ozbrojených sil Kolumbie výměnou za francouzskou političku Ingrid Betancourtovou. Horáková...

Výběr článků

Načítám