Hlavní obsah

Z vraždy amerického novináře je podezřelý i bývalý britský rapper

Aktualizováno

Britský mladík, který má za sebou krátkou kariéru rappera a který se v Sýrii připojil k radikální organizaci Islámský stát (IS), možná figuruje mezi džihádisty podezřelými z brutální vraždy amerického novináře Jamese Foleyho. Informuje o tom britský list The Independent. Britský velvyslanec v USA Peter Westmacott v neděli televizi CNN řekl, že policie a tajná služba jsou již blízko ke zjištění vrahovy totožnosti.

Foto: Reuters TV, Reuters

Záběr z videa Islámského státu zachycující Jamese Foleyho s jeho vrahem

Článek

Čtyřiadvacetiletý Abdel-Majed Abdel Bary v hudebním světě vystupoval pod pseudonymem L Jinny nebo Lyricist Jinn. Skladby tohoto Londýňana v roce 2012 hrála rozhlasová stanice BBC, do širšího povědomí veřejnosti se ale dostal až letos, kdy na svém twitterovém účtu zveřejnil svoji fotografii s uříznutou hlavou v ruce s komentářem "zevluju s mým krajanem nebo s tím, co z něj zbylo".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islamisté zavraždili uneseného amerického novinářeVideo: Reuters

Bary prý do Sýrie odjel loni. V Londýně žil se svou matkou a pěti sourozenci, jeho otce, uprchlíka z Egypta, Británie předloni vydala Spojeným státům kvůli jeho údajnému podílu na atentátech na americké ambasády ve východní Africe v roce 1998. V posledním klipu, který se na portálu YouTube objevil letos v březnu, Bary rapuje o tom, že touží po hrdosti, jakou měl jeho otec a že v den, kdy jeho otce odvedli, "by zabil jednoho, dva policajty".

Rapper L Jinny

Odborník potvrdil podobnost hlasů

Kde v Sýrii se Bary teď nachází, není jasné a jeho účet na Twitteru není aktivní. Jeden odborník na zvukovou identifikaci po porovnání videa, na němž islamista podřezává amerického novináře Foleyho, a Baryho skladeb řekl, že hlasy jsou si velmi podobné.

Podle oficiálních informací se vraha novináře Jamese Foleyho zatím vypátrat nepodařilo, mluví ale angličtinou typickou pro Londýn nebo jižní Anglii. „Nejsme daleko,” řekl CNN velvyslanec Westmacott ohledně vrahovy identifikace. Podle něj vyšetřovatelé využívají vyspělé techniky včetně softwaru na rozpoznání hlasu.

Podle portálu Business Insider Foleyho rodiče 12. srpna dostali od věznitelů svého syna e-mail, v němž jim bylo oznámeno, že syn bude "popraven". Uvádějí v něm, že Spojené státy zaplatí vysokou cenu za bombardování pozic IS v Iráku.

"Nejdříve půjde o krev amerického občana Jamese Foleyho. Bude popraven a bude to přímý následek vašich hříchů páchaných na nás," napsali ozbrojenci z IS manželům Foleyovým.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám