Hlavní obsah

Islamista u soudu hájil teror v New Yorku. Dostal doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K doživotí za mřížemi bez možnosti předčasného propuštění odsoudili v New Yorku islamistu, který způsobil smrt osmi lidí, když v říjnu 2017 úmyslně najížděl nákladním autem na oblíbenou cyklostezku v New Yorku. Před vynesením rozsudku Sajfulláh Saipov v téměř hodinové řeči svůj krvavý čin obhajoval.

Záběry z  místa činu v New Yorku v říjnu 2017Video: Reuters

 
Článek

„Chování (odsouzeného) v tomto případě patří k nejhorším, ne-li úplně nejhorším, jaké jsem kdy viděl,“ řekl soudce Vernon Broderick, který Saipovovi udělil deset doživotních trestů a dalších 260 let vězení.

Uzbecký přistěhovalec mimo jiné v soudní síni řekl, že bolest obětí a pozůstalých po jeho útoku je v porovnání s utrpením muslimů ve světě nepatrná.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Sajfulláh Saipov na archivním snímku

Inspirován Islámským státem

Saipov postupoval podle návodu teroristické skupiny Islámský stát, když 31. října 2017 na manhattanské stezce pro pěší a cyklisty najížděl do lidí. O život tehdy přišlo pět Argentinců, dva Američané a Belgičanka, dalších 18 lidí vážně zranil.

Terorista, kterého policie při zásahu postřelila, po útoku neprojevoval žádné známky lítosti, po zatčení mimo jiné žádal, aby si mohl vlajku Islámského státu vyvěsit nad nemocniční lůžko.

Foto: Elizabeth Williams, ČTK/AP

Jedna z přeživších konfrontuje Saipova. Soudní kresba

Porota jej shledala vinným z 28 trestných činů včetně několikanásobné vraždy v lednu, v březnu se pak neshodla na trestu smrti, který stát New York naposledy vykonal v roce 1963. V cele s betonovou postelí bude trávit 22 až 23 hodin denně.

Přeživší konfrontovali vraha

Během procesu v soudní síni promlouvali i přeživší a pozůstalí po obětech Saipovova útoku, někteří se obraceli přímo na pachatele. Otec jedné z obětí útočníkovi řekl, že doufá, že si jednou uvědomí, jakou bolest tolika lidem způsobil.

„Nikdy nebudu moci chodit tak jako vy,“ řekla Marion Van Reethová, která při útoku přišla o obě nohy a seděla před Saipovovem na invalidním vozíku.

Foto: Jane Rosenberg, Reuters

Odsouzený Saipov a přeživší útoku. Soudní kresba

„Mám na vás otázku. Jste po té době strávené ve vězení stále přesvědčen, že vaše zločiny proti nevinným lidem byly správné?“ tázala se útočníka, který se sklopenou hlavou skrze sluchátka poslouchal překlad soudního líčení.

Stejně jako ostatní vyjádřila naději, že si odsouzený jednou uvědomí hrůznost svého teroristického útoku. Matka jednoho ze zavražděných útočníkovi řekla, že jí zničil život.

Terorista Saipov plánoval v New Yorku větší útok, řídil se podle Islámského státu

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám