Hlavní obsah

Irene zeslábla na tropickou bouři, zabila 15 lidí a napáchala miliardové škody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli odpoledne hurikán Irene, který zasáhl východní pobřeží USA, zeslábl. Americké Národní středisko pro hurikány ho překvalifikovalo na tropickou bouři. Rychlost větru klesla na 100 kilometrů v hodině. USA přesto sčítají mnohamiliardové škody. Živel si vyžádal 15 lidských životů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hurikán Irene odnesl strážní věž pobřežní hlídky z Long Beach v New YorkuVideo: Reuters

 
Článek

Irene udeřila na americkou pevninu v sobotu. Podél pobřeží ohrozila 65 miliónů lidí. Zasáhla i největší město Spojených států - New York. Kromě 15 lidských životů připravila  téměř čtyři milióny domácností o elektřinu, přerušila dopravu ve velké části oblasti a vedla k odpojení dvou jaderných elektráren.

Oko bouře se teď pohybuje od New Yorku na severovýchod rychlostí asi 40 kilometrů v hodině. Národní středisko pro hurikány varovalo, že v příštích hodinách se mohou v zasažené oblasti vyskytnout tornáda.

Foto: Jose Luis Magana, Reuters

Hurikán Irene na pobřeží Severní Karolíny

Irene po zásahu pevniny v Severní Karolíně zeslábla, Národní středisko pro hurikány ho překvalifikovalo na tropickou bouři. Rychlost větru klesla v 15 hodin středoevropského času na 100 kilometrů v hodině. Do Nové Anglie tak dorazí už "pouze" jako tropická bouře.

"Doporučuji lidem, aby se nezaměřovali na to, jak silná je ta bouře. Jakmile se ocitnete v oblasti hurikánu, je to vážné. Irene zůstává velkou a nebezpečnou bouří," varovala ministryně vnitřní bezpečnosti Janet Napolitanová. Očekává se, že se škody vyšplhají do výše miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám