Hlavní obsah

Hymna USA je prolezlá násilím a klasická hudba je privilegium bílých, tvrdí američtí aktivisté

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po ničení soch a stahování filmů z videoték se kvůli údajnému rasismu dostalo také na hudební průmysl. Aktivisté v USA odsuzují americkou hymnu, protože je plná zakořeněného odkazu otroctví a bílé nadvlády v Americe. Namále má ale v zemi také klasická hudba, která není dostatečně multikulturní.

Foto: Profimedia.cz

Originální text současné americké hymny The Star-Spangled Banner

Článek

Star-Spangled Banner je oficiální hymnou USA od roku 1931. Scott Key, který její text napsal, však podle některých verzí vlastnil otroky, a ve třetí sloce se o nich dokonce hovoří. Aktivistům se tudíž její text nelíbí, tím spíš v době, kdy se ve Spojených státech hojně demonstruje proti rasismu.

Došlo i na herce Johna Wayna, v USA chtějí strhnout jeho sochu a vygumovat jméno

Amerika

„Hymna je prolezlá násilím. Key se narodil do bohaté rodiny, která vlastnila otroky,“ uvedl bývalý novinář a aktivista Kevin Powell, který dokonce nabídl řešení. Novou hymnou by se podle něj měla stát píseň Imagine od Johna Lennona, což je podle něj „nejvíce sjednocující píseň, jakou můžete mít“.

Imagine není jedinou písní, kterou Američané prosazují jako případnou novou hymnu. V jedné petici požadují lidé nahrazení současné hymny písní America The Beautiful, už dříve se na sportovních kláních v USA často hrála také patriotická píseň God Bless America.

Odpůrcům rasismu vadí britská medaile s archandělem Michaelem. Připomíná prý smrt Floyda

Evropa

Na přetřes ale nepřišla jen hymna, ale také klasická hudba. Pokles jejího publika totiž podle aktivistů souvisí s tím, že není vhodná pro etnickou rozmanitost společnosti a je považována za privilegium bílé populace. Mezi hudebníky je navíc podle zprávy Ligy amerických orchestrů minimální zastoupení jiných etnik.

Z internetu mizí filmy kritizované za rasismus. Včetně oscarového snímku

Amerika

Ve Spojených státech tak pokračuje „kulturní revoluce“, která už dříve v červnu zasáhla filmový průmysl. Z nabídky zmizely některé snímky kritizované za rasismus, mezi nimi například Oscary oceněný film Jih proti Severu z roku 1939.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám