Hlavní obsah

Hunter Biden nedá nemanželské dceři slavné příjmení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dohodou skončila dlouhá právní bitva mezi synem amerického prezidenta Hunterem Bidenem a bývalou striptérkou Lunden Robertsovou, která je matkou jeho čtyřleté dcery. Holčička nakonec místo slavného příjmení dostane obrazy, které potomek šéfa Bílého domu začal malovat, když se léčil ze závislosti na drogách a alkoholu.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hunter Biden na archivním snímku

Článek

„Dítě si samo vybere obraz, který mu bude zaslán,“ píše se v dokumentu zveřejněném soudem v americkém státě Arkansas. Dále Hunter Biden musí poskytnout další svá díla, přičemž dohoda specifikuje i jejich minimální velikost.

Newyorská galerie vystavující Bidenovy obrazy dříve odhadla jejich hodnotu na 75 tisíc až 500 tisíc (téměř 11 milionů Kč) za kus. To tehdy vyvolalo dohady, že potenciální kupci si takto především budou chtít získat přízeň u rodiny Bidenových, podotkl web Politico.

Spor začal v roce 2019, kdy Robertsová zažalovala Huntera Bidena o výživné pro své dítě s tím, že je jeho otec. Ten to odmítal s tím, že si ženu nepamatuje, test otcovství ale prokázal, že Robertsová měla pravdu, a prezidentův syn dostal od soudu vyměřené výživné ve výši 20 tisíc dolarů (zhruba 438 tisíc Kč) měsíčně. Dokumenty nalezené v Bidenově laptopu také později ukázaly, že figurovala na výplatních páskách jeho firmy jako konzultantka.

Biden později usiloval o snížení výživného, zatímco Robertsová chtěla pro svou dceru Navy Joan Robertsovou slavné příjmení Bidenová. Prezidentův syn to odmítal s tím, že by to dítě vystavilo zbytečné pozornosti. Podle nyní zveřejněného dokumentu si holčička ponechá stávající příjmení, nově dohodnutá výše výživného zveřejněna nebyla.

Dohoda s prokuraturou

Lundenová už dříve proti Hunterovi Bidenovi svědčila v případech pozdního placení daní a nelegálního držení zbraně během drogové závislosti. Syn amerického prezidenta minulý týden v těchto bodech přiznal vinu, dohoda s prokuraturou mu umožní vyhnout se vězení.

Stále ještě přitom bublá kauza kolem laptopu, z něhož první materiály list The New York Post zveřejnil už na podzim roku 2020. Kromě dokladů Hunterových sexuálních a drogových eskapád počítač obsahoval i podrobnosti o jeho podnikatelských aktivitách a údajných milionech dolarů vydělaných díky vazbám na čínské firmy.

Pozornost také budilo Hunterovo působení ve vedení ukrajinské energetické společnosti Burisma Holdings v letech 2014 až 2019, kdy byl jeho otec a nynější šéf Bílého domu Joe Biden americkým viceprezidentem. Potíže Huntera Bidena jsou častým terčem kritiky republikánů. Vzhledem k opakované prezidentské kandidatuře jeho otce lze očekávat, že bude pod drobnohledem i nadále.

Bidenův syn přizná vinu za porušení daňových a zbrojních zákonů

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám