Hlavní obsah

Hrdina, anebo zrádce? Propuštěný voják Bergdahl rozděluje americkou společnost

Washington

Návrat amerického vojáka Boweho Bergdahla, jehož afghánští vzbouřenci po pěti letech zajetí propustili na svobodu, vyvolává ve Spojených státech značné spory. Zatímco americká vláda, Bergdahlovi příbuzní a přátelé se chystají na jeho slavnostní přivítání, jeho bývalí spolubojovníci ho obviňují z dezerce a požadují naopak, aby byl tvrdě potrestán.

Foto: IntelCenter, File, ČTK/AP

Bowe Bergdahl v zajetí. Snímek je z roku 2010.

Článek

Odpustit mu nemohou zejména to, že kvůli němu údajně zahynulo šest vojáků, kteří po něm pátrali.

"Je v bezpečí, a tak nyní nastal čas říci pravdu. A pravdou je, že Bergdahl je dezertér. Vojáci z jeho vlastní jednotky zahynuli, když po něm pátrali," napsal na serveru The Daily Beast voják, který s Bergdahlem v Afghánistánu sloužil.

Nathan Bradley Bethea zároveň popřel některá tvrzení, že voják padl do zajetí, když ho spolubojovníci nechali pozadu na hlídce. Podle jiných shodných tvrzení naopak své stanoviště během noční stráže svévolně opustil, protože byl rozčarovaný válkou. I armáda v roce 2010 konstatovala, že sám opustil jednotku. Na místě nechal zbraň i helmu a odešel vybaven pouze buzolou.

Jestliže Bethea považuje pět let trvající věznění pro Bergdahla za dostatečný trest, jiní vojáci mu odpustit nechtějí a přáli by si, aby byl postaven před vojenský soud. Na internetovém mikroblogu vznikla stránka "Bowe Bergdahl is NOT a hero" (Bowe Bergdahl NENÍ hrdina), která navazuje na petici požadující jeho potrestání. Činitelé Pentagonu ale neoficiálně dávají najevo, že se s tím počítat nedá.

Obama: Hlavně, že je volný

Po vojákovi se bezúspěšně pátralo několik měsíců, nedohledali ho ani spolubojovníci nasazení do pátracích operací, při kterých jich šest zahynulo, ani tajní agenti, družice či bezpilotní letadla.

Podle Roberta Andrewse, otce jednoho z vojáků, kteří během pátrání po Bergdahlovi přišli o život, by jeho syn mohl dál žít, kdyby Bergdahl v červnu 2009 nezmizel. "Můj syn v podstatě zemřel zbytečně, když pátral po člověku, po kterém by se pátrat nemělo," řekl agentuře Reuters.

K případu se v úterý vyjádřil i prezident Barack Obama. Důležité podle něj je to, že USA své zajaté občany dostanou domů, a s ostatními otázkami se vypořádají v druhém sledu. Podle Obamy byl Bergdahl, který se nachází na vojenské základně Landstuhl v Německu, v úterý vyslýchán ohledně svého zmizení.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Možnost stíhání Bergdahla nevyloučil šéf náčelníků štábů armády generál Martin Dempsey. Dodal však, že voják „je nevinný, dokud mu není dokázána vina“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám