Hlavní obsah

Hledaného po masakru v Texasu deportovali z USA už čtyřikrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřikrát deportován ze Spojených států byl v minulosti muž, kterého nyní americké úřady hledají po vraždě dítěte a dalších čtyř lidí ve státě Texas. Osmatřicetiletý Mexičan Francisco Oropeza je na útěku po sobotním krveprolití ve městě Cleveland severovýchodně od Houstonu. Před masakrem si sousedé stěžovali na hluk, který způsoboval střelbou ze své poloautomatické pušky.

V Texasu pátrají po nebezpečném střelci.Video: KTRK, AP

 
Článek

Oropeza byl po nezákonném překročení hranice z USA vyhoštěn dvakrát v roce 2009 a poté znovu v letech 2012 a 2016, informovala stanice CNN a další americká média s odvoláním na zdroj z amerického Úřadu pro přistěhovalectví a výběr cel (ICE). Podle texaského guvernéra Grega Abbotta pobýval v USA nelegálně nejen střelec, ale také jeho oběti.

Přeživší Wilson Garcia, který při střelbě přišel o manželku i syna, popsal, že sobotní krveprolití Oropeza rozpoutal poté, co jej požádal, aby střelbu ze své poloautomatické pušky cvičil opodál, protože jeho měsíční dítě kvůli hluku nemůže spát. „Řekl nám, že na svém pozemku si může dělat, co chce,“ řekl Garcia agentuře AP s tím, že poté zavolal policii. Americká média informovala, že před krveprolitím si úřadům stěžoval pětkrát.

Krátce nato však zpozoroval Oropezu, jak nabíjí zbraň a blíží se k jejich domu. Garciova manželka Sonia Argentina Guzmánová trvala na tom, že ven vyjde sama, protože na ženu jejich soused pálit nebude. Nakonec však byla první obětí střelce.

Děti bránili svými těly

V domě bylo v tu chvíli po návratu ze mše okolo patnácti lidí. Při masakru zahynul také Garciův devítiletý syn, dvě ženy ve věku 21 a 31 let a osmnáctiletý mladík. Všechny oběti pocházely z Hondurasu. „Nedokážu to slovy popsat. Přežili jsme, ale je to, jako kdybychom už naživu nebyli,“ vylíčil webu Houston Chronicle Garcia, který se zachránil skokem z okna. Řekl také, že dva ze zabitých chránili vlastním tělem jeho děti - měsíčního syna a dvouapůlletou dceru.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Agenti FBI na místě střelby v texaském Clevelandu

Za informace vedoucí k Oropezově dopadení úřady vypsaly odměnu ve výši 80 tisíc dolarů (více než 1,7 milionu Kč). Představitelé Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) zároveň varovali, že muž je zřejmě stále ozbrojen a zůstává nebezpečný. Pátracím týmům se po střelbě v nedalekém lese podařilo nalézt oblečení a mobilní telefon podezřelého, ale psi po čase ztratili stopu.

V domě podezřelého se našly další dvě zbraně. „Nevíme, kde je. Momentálně nemáme žádné stopy, kde by mohl být. Jsme ve slepé uličce,“ přiznal poté představitel FBI James Smith.

Střelba v Texasu: Pět obětí včetně osmiletého dítěte. Další děti přežily pod těly mrtvých žen

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám