Hlavní obsah

Historická schůzka Obamy a Castra trvala přes hodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po více než půlstoletí se v sobotu v rámci celoamerického summitu v panamské metropoli sešli k jednání nejvyšší představitelé Spojených států a Kuby. Americký prezident Barack Obama a kubánská hlava státu Raúl Castro spolu jednali přes hodinu a probrali řadu témat včetně lidských práv, na vyškrtnutí Kuby z amerického seznamu států podporujících terorismus však nedošlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obama s Castrem na historické schůzce v PanaměVideo: Reuters

 
Článek

Washington i Havana schůzku označují za velký krok ke znovunavázání diplomatických styků přerušených po kubánské revoluci z roku 1959.

Obama po jednání prohlásil, že panamská schůzka by mohla být bodem obratu ve vztazích obou zemí a označil ji za "otevřenou a plodnou". Zároveň však řekl, že mezi oběma státníky byly podstatné rozdíly v pohledu na zásadní společenské otázky. Castrovi prý dal najevo, že USA budou nadále usilovat o respektování lidských práv a svobody projevu v ostrovní zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Obama si potřásl rukou s Raúlem CastremVideo: Reuters

Šéf Bílého domu označil jednání za historický okamžik a poznamenal, že ve chvíli, kdy se na Kubě chopil moci bratr současného prezidenta Fidel Castro, tak ještě on sám nebyl na světě. Do té doby se přitom datuje počátek dlouholetého americko-kubánského nepřátelství. "Studená válka skončila...Kuba už není hrozbou pro Spojené státy," prohlásil Obama.

O vyškrtnutí Kuby z amerického seznamu států podporujících terorismus, o něž ostrovní země velmi usiluje, nicméně dosud nerozhodl. Na seznam se Havana dostala v roce 1982 zejména kvůli podpoře baskické separatistické organizace ETA a kolumbijských povstalců z hnutí FARC. Ministerstvo zahraničí tento týden doporučilo prezidentovi Kubu z listiny odstranit.

Obama rovněž chce co nejrychlejší znovuotevření ambasády v Havaně, jehož chtěl původně dosáhnout již do panamského summitu. "Chceme se bavit o všem, ale musíme být trpěliví, velmi trpěliví," prohlásil těsně před jednáním Castro.

Reklama

Výběr článků

Načítám