Hlavní obsah

Geronimo zabit v akci, slyšel Obama a oddechl si

– Washington • Aktualizováno
Novinky, Alex Švamberk

Americký prezident Barack Obama sledoval akci, při níž byl zabit nejhledanější terorista světa, s nejbližšími spolupracovníky v reálném čase. Obavy měl hlavně ve chvíli, kdy jedna z helikoptér spadla. Nakonec ale přišla zpráva "Geronimo zabit v akci". Jméno náčelníka Apačů bylo použito jako šifra pro Usámu bin Ládina, uvedla NDTV.

Článek

Prezident a jeho poradci seděli u obrazovek a sledovali ředitele CIA Leona Pannettu, jak popisuje akci ze sídla CIA v Langley nad řekou Potomac.

„Dosáhli cíle,“ komentoval Pannetta průběh zásahu a po několika minutách dodal: „Máme vizuální kontakt s Geronimem.“

O několik minut později zazněla vytoužená věta Geronimo EKIA (EKIA je zkratka od nepřítel zabit v akci). Pak pronesl prezident s úlevou: „Dostali jsme ho“.

To už měl za sebou okamžiky strachu, kdy jedna z helikoptér havarovala a zdálo se, že by se mohla opakovat tragická selhání jako při záchraně rukojmí z americké ambasády v Teheránu, nebo akce v Somálsku, kde byl „černý jestřáb sestřelen“.

Bin Ládin byl střelen nad levé oko a kulka mu urvala kus lebky. Byl také střelen do hrudi. Zahynuli i jeho syn Chalíd, kurýr abú Ahmad i jeho bratr a jedna žena.

Akce byla připravovaná celé měsíce

Když se loni v létě podařilo najít stopu vedoucí k bin Ládinovi a objevil se jeho možný úkryt, sešel se ředitel CIA Leon Panetta s Obamou a jeho nejbližšími spolupracovníky viceprezidentem Joe Bidenem, ministryní zahraničí Hillary Clintonovou a ministrem obrany Robertem Gatesem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dům, kde se skrýval Usáma bin LádinVideo: Reuters

Jeden z účastníků schůzky řekl: „Bylo to elektrizující. Po tak dlouhou dobu jsme se ho snažili dopadnout a náhle jsme ho tu měli před sebou.“ [celá zpráva]

Panetta se pak radil se svými spolupracovníky co dál. Byl pro uplatnění agresivního postupu, který by potvrdil přítomnost bin Ládina, zatímco někteří starší zaměstnanci CIA se báli, že by to mohlo ohrozit další postup. Báli se, že by si strážci bin Ládina mohli všimnout, že jsou sledováni a Usáma by mohl zase, jako dosud pokaždé, zmizet z dosahu.

Celý podzim špionážní satelity pořizovaly snímky oblasti. Další snahou bylo zachytit komunikaci v domě, ale to šlo těžko, nebyl připojen na telefon ani na internet. [celá zpráva]

Varianty útoku

V únoru se pak Panetta spojil s viceadmirálem Williamem McRavenem stojícím v čele velitelství Spojených speciálních sil, aby naplánovali útok. Zvažovalo se několik verzí, jednou bylo nasazení jednotky speciálních sil ve vrtulnících, další útok pomocí bombardérů B-2. Přemýšlelo se i o společné operaci s pákistánskou tajnou službou.

Panetta 14. března Obamovi potvrdil, že bin Ládin je v domě, a popsal zvyky obyvatel. O týden později se Obama sešel s poradci a probírali možnosti. Gates se díval skepticky na útok za pomocí helikoptér s výsadkáři. Podle něj to bylo riskantní. Dal přednost útoku pomocí přesné munice. Nicméně po shození až 32 bomb o váze tisíc kilogramů by se jen těžko ověřovalo, že byl zabit bin Ládin. „Mohlo by to udělat ohromný kráter a nezískali bychom žádné tělo,“ řekl jeden ze zpravodajců. Proto byl nakonec vybrán útok komanda. [celá zpráva]

Minulý týden ve čtvrtek Obama zveřejnil svůj celý rodný list, aby dokázal, že se narodil na Havaji, tedy na americkém území, což ho opravňuje stát v čele země. Tím odpoutal pozornost od schůzky s bezpečnostními poradci, která se konala týž den. Účastníkům setkání sdělil: „Neřeknu vám teď, jaké je moje rozhodnutí, ale učiním je brzo.“

Rozhodnuto

V pátek rozhodl, že se operace uskuteční. První možnost byla v sobotu. Nakonec se provedla v noci na pondělí. Panetta v neděli ve dvě odpoledne vzkázal z budovy CIA do Bílého domu: „Překročili hranici Pákistánu“.

Komando se ve třech nebo čtyřech vrtulnících přemístilo přes hranice z afghánského Džalalabádu. Klíčové bylo dostat se do Pákistánu a vrátit se z něj dříve, než to pákistánské úřady zjistí. Helikoptéry proto letěly nízko. Nikdo je neodhalil až do zahájení útoku, který popsal jeden ze svědků na Twitteru. Ale nevěděl, oč jde.

V pondělí ráno už bylo velitelství informováno o úspěšné akci. Jen počet zraněných je zřejmě podle posledních údajů vyšší, v nemocnici skončily tři ženy a šest dětí. Mezi ženami je i nejmladší manželka Usámy bin Ládina, která byla zasažena do lýtka. Ve vazbě skončilo devět žen a 23 dětí, uvedla BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám