Hlavní obsah

Francouzský prezident navštívil Kubu

Havana
Aktualizováno

Francouzský prezident François Hollande přiletěl v pondělí do Havany, kde se v rámci jednodenní schůzky setká s kubánským vůdcem Raúlem Castrem, uvedla agentura AFP. Stal se tak prvním nejvyšším představitelem nějakého západního státu, který navštívil Kubu poté, co loni začalo uvolňování vztahů mezi komunistickým ostrovem svobody a Spojenými státy.

Foto: Enrique De La Osa, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande po příletu na Kubu

Článek

Hollande na univerzitě v Havaně vyzval ke zrušení amerického obchodního embarga vůči Kubě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Víte, jaká vždy byla pozice Francie vůči odstranění embarga, které brání rozvoji Kuby," řekla hlava Francie ohledně kroku, ke kterému USA přistoupily v roce 1962.

Hollande předtím udělil Řád čestné legie kubánskému kardinálovi Jaimemu Ortegovi, který se v posledních letech angažoval jako zprostředkovatel mezi vládou Raúla Castra a opozicí. "Pokračujete ve snaze otevřít Kubu světu, čemuž svědčí i návštěva papeže Františka na Kubě," prohlásil Hollande k sedmaosmdesátiletému Ortegovi během ceremoniálu v sídle francouzského velvyslance. Papež je na Kubě očekáván v září.

Vzhledem k tomu, že na Kubě nefunguje legální opozice, slouží katolická církev jako prostředník mezi komunistickou stranou a opozicí. Kardinál Ortega zahájil v roce 2010 dialog s Raúlem Castrem, který vyústil k propuštění asi 130 politických vězňů. Většina z nich pak zamířila do exilu ve Španělsku.

Schůzku s Fidelem Havana nepotvrdila

Hollandea později čeká setkání s kubánským vůdcem. Elysejský palác rovněž prohlásil, že Hollande je připraven setkat se i s bývalým kubánským vůdcem Fidelem Castrem. Havana ale schůzku zatím podle AFP nepotvrdila.

"Cílem této cesty je, aby Francie jako první mohla jménem Evropy a západních zemí říci Kubáncům, že jsme po jejich boku, pokud se sami rozhodnou překonat potřebné etapy k otevření se (světu)," řekl nejvyšší francouzský představitel novinářům, kteří ho provázejí.

Hollande s sebou vzal početnou delegaci francouzských podnikatelů, ale ujistil, že se hodlá zabývat i demokratizací ostrova. "Budu mluvit o lidských právech, protože Francie nezůstává nikdy němá, když jsou někde političtí vězni, když se porušují svobody," řekl levicový prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám