Hlavní obsah

Francouzské úřady Trumpovou hasičskou radou odborně pohrdly

Americký prezident Donald Trump v pondělí večer francouzským hasičům doporučil, aby hořící katedrálu Notre-Dame hasili pomocí létajících vodních cisteren. Francouzská civilní obrana však doporučení odmítla s tím, že stavba by se mohla zřítit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pád věže Notre-DameVideo: Reuters

 
Článek

Americký prezident Trump na Twitteru přišel s návodem, že by možná „mohly být k uhašení použity létající vodní cisterny“ a zdůraznil, že „je třeba jednat rychle“.

Při návštěvě státu Minnesota pak šéf Bílého domu Trump poznamenal, že jde o „strašný požár“ o rozsahu, jaký se vidí jen zřídka. Nyní to vypadá, že Notre-Dame lehne popelem, řekl Trump.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Plameny šlehající z pařížské katedrály Notre-Dame.

Trumpovo doporučení použít k hašení katedrály letouny typu Canadair francouzské úřady odmítly. Úřad civilní obrany na Twitteru uvedl, že vržení vody „na tento typ budovy“ by mohlo „přivodit proboření celistvosti stavby“.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka zdůraznil, že hasiči se musí dostat i dovnitř. „Jak hasit katedrálu? Výšková technika, hodně vody, hodně hasičů a štěstí. Musí se i dovnitř, dřevěné trámy drží celistvost lépe než ocelová konstrukce,“ napsal Kavka na Twitteru. „Tohle je černá můra každého velitele,“ dodal Kavka.

Britský spisovatel Ken Follett‏, autor bestselleru Pilíře země o stavbě katedrál, na Twitteru upozornil, že střešní trámy sestávají ze stovek tun dřeva, starého a velmi suchého.

„Když to shoří, střecha se zhroutí, padající trosky pak zničí klenbu, která také spadne a zničí mohutné kamenné pilíře, které to celé drží,“ napsal Follett.

Foto: Mapy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám