Hlavní obsah

Fidel Castro je překvapen, že stále žije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Fidel Castro v článku ke svým 87. narozeninám napsal, že nečekal, že přežije operaci žaludku tak dlouho. Napsal, že moc předal do rukou svého mladšího bratra Raúla v roce 2006, protože mu diagnostikovali smrtelnou nemoc.

Foto: Granma/Handout , Reuters

Fidel Castro na archivním snímku.

Článek

Dlouhý článek otiskl ve středu, den po Fidelových narozeninách, stranický list Granmna. „Hned jak jsem pochopil, že by to mohlo být definitivní, nerozpakoval jsem se vzdát se své prezidentské funkce,“ napsal Castro, kterého citovala BBC.

V době jeho operace se spekulovalo, že Castro umírá, a dokonce se objevila tvrzení, že už je po smrti. Vůdce kubánské revoluce však přežil, což překvapilo i jeho samotného.

Kubě pomohl Kim Ir-sen

Castro také v článku přiznal, že v 80. letech dostala Kuba zbraně z KLDR. Napsal to v době, kdy se prošetřuje náklad na severokorejské lodi, kde panamské úřady našly pod cukrem ukryté zbraně. [celá zpráva]

Severní Korea poslala na Kubu zbraně poté, co sovětský vůdce Jurij Andropov varoval, že SSSR nebude dál schopen Kubu bránit. „Řekl nám, že pokud budeme napadeni Spojenými státy, budeme muset bojovat sami,“ napsal Castro. Sovětský svaz ale zopakoval, že dodá ostrovu zbraně. Havana se ale rozhodla získat zbraně „pro milión kubánských bojovníků od jiných přátel“.

„Soudruh Kim Ir-sen, veterán a výjimečný voják, nám poslal 100 000 automatů kalašnikov s municí, aniž by chtěl jediný cent,“ dodal Castro.

Reklama

Výběr článků

Načítám