Hlavní obsah

Na severokorejské lodi byly naše rakety a migy, přiznala Kuba

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Součásti k vojenským raketám, které odhalily panamské úřady na lodi ze Severní Koreje, pocházejí z Kuby. V úterý to uvedlo kubánské ministerstvo zahraničí. Kubánci oznámili, že se jednalo o zastaralé zbraně ze sovětských dob a Severokorejci je měli opravit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mezi pytli s cukrem vezla severokorejská loď vojenský nákladVideo: Reuters

 
Článek

Loď vezoucí cukr a „nedeklarovaný vojenský náklad“ byla zadržena minulý týden v Panamském průplavu. [celá zpráva]

Zbrojní dodávky do Severní Koreje přitom zakazuje rezoluce OSN.

Kubánci však tvrdí, že žádné sankce neporušili, naopak prý usilují o „mír, odzbrojení včetně jaderného a dodržování mezinárodního práva“.

Foto: ČTK/AP

Loď vezla mezi pytli s cukrem i součásti vojenských raket.

Plavidlo podle Havany vezlo 240 tun zastaralých zbraní – dva protiletadlové raketové systémy, součásti a náhradní díly k devíti střelám, dva bojové letouny MiG 21-Bis a 15 motorů do migů. Zbraně vyrobené v polovině minulého století měly být podle Kubánců v KLDR opraveny a dopraveny zpět na Kubu.

„Tyto dohody, k nimž Kuba přistoupila, vzešly z potřeby udržet si obranné schopnosti, abychom si zachovali národní suverenitu,“ uvedla kubánská diplomacie.

Kapitán se pokusil zabít

Panamský prezident Ricardo Martinelli však v pondělí prohlašoval, že na lodi, která vyplula v dubnu z ruského Dálného východu, byla zařízení k moderním raketám. Hlava státu ještě doplnila, že posádka se prohlídce bránila a kapitán lodi se pokusil o sebevraždu.

Komunistické režimy na Kubě a v Severní Koreji k sobě mají blízko. Když minulý měsíc navštívil bývalý velitel severokorejské armády Havanu, přijal ho prezident Raúl Castro. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám