Hlavní obsah

FBI zvažuje najmout hackery užívající konopí

New York

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) kvůli boji se zločinem na síti zvažuje změnu přístupu k uživatelům drog, uvedl list Wall Street Journal s odvoláním na ředitele úřadu Jamese Comeyho. Potřebuje hackery, mnozí zájemci o práci se ale netají tím, že kouří marihuanu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Comey na výroční konferenci ke „zločinům bílých límečků“ v New Yorku řekl: „Musím najmout velkou pracovní sílu pro boj s kyberzločinci a někteří z těchto kluků chtějí cestou na pohovor kouřit trávu.“ Comey dal i radu, jak u takových lidí postupovat, když mají zájem o práci pro vyšetřovací úřad: „Mohou o to požádat.“

V současné době přitom v FBI platí pravidlo zakazující přijímat kohokoli, kdo během posledních tří let kouřil marihuanu.

I v Británii zvažují najímat hackery

Kongres letos schválil FBI rozšířit počet jejích zaměstnanců o 2000. Mnozí z nich mají bojovat právě s kyberzločinem. Dodal, že pro boj se zločinci v bílých límečcích má v současnosti 1300 agentů, kteří pracují na 10 700 případech. Podle úřadu narostl počet zločinů ve firmách od roku 2008 o 65 procent.

V Británii působící Národní jednotka pro kybernetický zločin NCCU nemá podle BBC žádná pravidla ohledně konopí, ale má široká omezení. Ilegální drogy nesmějí uchazeči o zaměstnání užívat rok a musejí projít testy.

Britský ministr obrany Philip Hammond řekl loni v listopadu, že by mohli najímat hackery, i když v současné době platí zákaz najímat kohokoli s kriminální minulostí. Vzbudilo to rozpaky, protože právě mnozí hackeři se dopustili vážných zločinů.

Reklama

Výběr článků

Načítám