Hlavní obsah

Evropská integrace oslabuje demokracii, prohlásil Klaus ve Washingtonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prezident Václav Klaus ve středu v projevu na Univerzitě Johnse Hopkinse ve Washingtonu kritizoval evropskou integraci, která podle něj oslabuje demokracii a omezuje členské země i podnikání v nich nadměrnou regulací. Projekt eura podle Klause selhal ve svém základním příslibu přinést prospěch ekonomice.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Václav Klaus při projevu na Univerzitě Johnse Hopkinse.

Článek

Prezident Klaus je ve Spojených státech na pětidenní návštěvě, během které povede českou delegaci na Valném shromáždění Organizace spojených národů.

Nedostatky eura podle Klause zvýraznila nedávná krize. Nesplnil se totiž předpoklad zastánců společné evropské měny, že povede k homogenní celoevropské ekonomice, řekl český prezident. Náklady na udržování eurozóny jsou tak podle Klause větší než její přínosy.

Václav Klaus naopak vyzdvihl fakt, že Česká republika má vlastní měnu. Podle něj koruna pomohla Česku zmírnit dopady krize.

Před svým projevem na univerzitě se Klaus v Kongresu setkal se členy takzvaného českého výboru, tedy s poslanci, kteří mají vztah k České republice. Schůzku měl také s Davidem Liptonem, členem ekonomického týmu amerického prezidenta Baracka Obamy.

Po projevu na univerzitě se ještě sejde s představiteli významného amerického institutu Heritage Foundation, a poskytne též rozhovor deníku The Washington Times.

Ve čtvrtek se Klaus v New Yorku zúčastní zahájení všeobecné rozpravy VS OSN. V sobotu by měl v OSN pronést projev, do vlasti se vrací v neděli.

Anketa

Oslabuje podle vás evropská integrace demokracii?
Ano
79,4 %
Ne
20,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10966 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám