Hlavní obsah

Ekvádorské prezidentské volby vyhrál pravicový ekonom Guillermo Lasso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Quito

Nedělní druhé kolo prezidentských voleb v Ekvádoru podle předběžných výsledků vyhrál pravicový ekonom Guillermo Lasso. Po sečtení zhruba 99 procent hlasů má pětašedesátiletý bývalý bankéř 52,4 procenta platných hlasů a socialista Andrés Arauz 47,6 procenta. Arauz už porážku uznal.

Foto: Reuters

Budoucí ekvádorský prezident Guillermo Lasso

Článek

„Ekvádorci se rozhodli pro nový kurz, který bude hodně odlišný od posledních 14 let,” uvedl Lasso, který se už prohlásil za vítěze. K úspěchu mu poblahopřál jeho protivník Arauz, který uznal porážku, stávající prezident Lenín Moreno a další latinskoameričtí političtí vůdci.

Lasso se o úřad prezidenta letos ucházel už potřetí. Z únorového prvního kola přitom postoupil jen těsně. Lasso prosazuje liberální hospodářskou politiku a slibuje během čtyř let vlády vytvořit „nejméně dva miliony pracovních míst” a přivést do země zahraniční investory.

Poražený šestatřicetiletý levicový ekonom Andrés Arauz byl v letech 2015 až 2017 byl ministrem za tehdejšího prezidenta Rafaela Correy. Ten Arauze v kampani podporoval, ovšem jen na dálku z Belgie, kde žije už skoro čtyři roky. Correa byl loni odsouzen k osmi letům vězení za korupci, vinu ale odmítá a proces označil za zmanipulovaný.

Do druhého kola se dostal těsně

Únorové první kolo prezidentských voleb vyhrál s 32,7 procenta hlasů Arauz, o druhém místě ale dlouho nebylo jasno, protože s těsným rozdílem se o něj přeli Lasso a lídr domorodých obyvatel Yaku Pérez, který požádal o přepočítání hlasů a pořádal demonstrace. Ústřední volební komise nakonec rozhodla ve prospěch Lassa.

Lasso se prezidentský úřad pokoušel získat už v roce 2013, kdy ho porazil Correa, a v roce 2017, kdy prohrál se současným prezidentem Lenínem Morenem. Jeho vládu provázely masové sociální protesty na podzim 2019 a ekonomickou situaci obyvatel posléze zhoršila pandemie covidu-19. Podle serveru BBC Mundo má v 17milionové zemi téměř na 4,9 milionu lidí nižší příjem, než je minimální mzda, a téměř půl milionu lidí je bez práce.

Pro prosazení změn a obnovu země ale bude vítěz voleb muset hledat širokou podporu v parlamentu. V něm má po únorových volbách nejvíc hlasů Correova Unie pro naději (UNES), která podle BBC obsadí 50 ze 137 křesel. Lassovo pravicového hnutí CREO (zkratka ze španělského Vytváření příležitosti) získalo jen 12 mandátů a jeho spojenec Křesťanskosociální strana bude mít 19 poslanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám