Hlavní obsah

Do Ottawy přijel konvoj kamionů, jejichž řidiči protestují proti očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa
Aktualizováno

Do Ottawy v sobotu dorazil konvoj nákladních aut, jejichž řidiči protestují proti politice vlády premiéra Justina Trudeaua v boji proti koronaviru. Řidiči strávili na cestě týden, informovala britská BBC na svých internetových stránkách.

BEZ KOMENTÁŘE: Řidiči kamionů protestovali v Kanadě proti očkováníVideo: Storyful, CBC, Aktu.cz

 
Článek

Nelíbí se jim hlavně to, že vláda nedávno zavedla povinné očkování pro šoféry kamionů jezdící přes hranici mezi Kanadou a Spojenými státy. Stejnou povinnost zavedly i USA. Agentura AP píše, že na protestu v kanadském hlavním městě se sešly tisíce lidí. Někteří z nich parkovali u Národního válečného památníku, jiní tancovali na Hrobu neznámého vojáka. Šéf armády Wayne Eyre uvedl, že ho „znechutilo" jejich chování, kterým důležité kanadské památníky „znesvětili“.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Podporovatelé protestu vítají konvoj kamionů.

Kanadští kamioňáci pořádají obří protest proti očkování. Konvoj se táhne 70 kilometrů

Zahraniční

Kvůli takzvanému Konvoji svobody se policie v Ottawě připravila na možné násilí a vyzvala obyvatele kanadského hlavního města, aby se vyhýbali centru. Premiér Trudeau řekl, že „malá, ale velmi hlasitá skupina Kanaďanů, která způsobuje problémy“, nereprezentuje Kanaďany.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Konvoj kamionů vyjel napříč Kanadou v rámci protestu proti covidovým opatřením.

Foto: Adrian Wyld, ČTK/AP

Protestující ve městě Wellington před budovou parlamentu.

Kanadský svaz kamionové dopravy uvedl, že mnoho z protestujících s touto branží nemá nic společného, a připomněl, že většina řidičů je očkovaná. Organizátoři shromáždění v Ottawě, které potrvá celý víkend, vyzývají ke zrušení veškerých protiepidemických opatření a někteří volají po svržení Trudeaua.

Podle údajů kanadské vlády je proti covidu-19 plně naočkovaných skoro 78 procent obyvatel země.

Foto: Adrian Wyld, ČTK/AP

Demonstrantům se nelíbí jak opatření proti šíření koronaviru, tak povinné očkování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám