Hlavní obsah

Demokraté ovládli v USA i Senát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Dosavadní republikánský senátor za Virgínii George Allen uznal ve čtvrtek večer porážku v senátních volbách, kde dostal o procento hlasů méně. Vítězství demokrata Jima Webba zajistilo demokratům v Senátu těsnou většinu. Americký prezident George Bush ve čtvrtek vyzval republikány a demokraty, aby překonali své rozdíly a spolupracovali. Demokraty pozval na jednání do Bílého domu.

Článek

Kandidát demokratů do Senátu Jim Webb získal ve Virginii 1 172 538 hlasů a jeho republikánský oponent George Allen 1 165 302 hlasů. Prohrál o pouhých 7236 hlasů. Svou porážku v úterních volbách uznal až ve čtvrtek večer.

Republikáni, ke kterým patří i Bush, utrpěli v úterních volbách do Kongresu porážku. Ztratili většinu ve Sněmovně reprezentantů i v Senátu Bush proto chce spolupráci obou stran.

"Naší odpovědností je nechat volby za sebou a pracovat společně," uvedl prezident ve čtvrtek po setkání s předsedkyní Sněmovny reprezentantů, demokratkou Nancy Pelosiovou. "Příští dva roky spolu můžeme spolupracovat."

Bush je otevřen jednáním o politice v Iráku

Bush naznačil ochotu jednat o americké politice v Iráku: "Jsem otevřen jakémukoli námětu nebo návrh, který by nám pomohl k vítězství při potlačování teroristů a zajistit úspěch irácké demokratické vládě." Pelosiová ocenila, že ministr obrany Donadl Rumsfeld ve středu večer odstoupil. [celá zpráva] "Myslím, že je to znamení nové šance. Doufám, že bude pro Irák lepší."

V Iráku je nyní 150 000 amerických vojáků a řada demokratů před volbami tvrdila, že chtějí, aby se snížily výdaje na iráckou misi. Bush při setkání se členy své vlády v Bílém domě řekl: "Ať už jste z jakékoli strany,  všichni máme odpovědnost zajistit vojákům prostředky a podporu, které potřebují k vítězství."

Bush chce jednat s demokraty

Bush také sdělil, že se těší na diskusi s demokraty "o cestě vpřed pro naši" zemi. Míní s nimi hovořit zejména o rozpočtu, o zákonu o sledování teroristů, o zákonu o odborech a o dohodě s Indií v oblasti jaderné spolupráce. Jednání však mohou být obtížná. Naznačují to Bushova slova, že "Pelosiová neopustí své principy a on své."

Pelosiová už uvedla, oč bude především usilovat. Chce realizovat všechna doporučení komise, vyšetřující atentáty z 11. září 2001, zvýšit minimální mzdu na 7,25 dolaru, zrušit jednotné dotace pro ropné společnosti, umožnit vládě vyjednat ceny léků, zavést další zákony omezující lobování a podporovat výzkum kmenových buněk.

Reklama

Související články

Američané jdou volit nový Kongres

Dnes jdou Američané volit nový Kongres. V ovzduší vyostřeného sporu o válku v Iráku jde o nejdramatičtější politický souboj posledních let, všeobecně vnímaný...

Výběr článků

Načítám