Hlavní obsah

Daňový ráj v Bidenově městě. Na jedné adrese sídlí 285 tisíc firem

Wilmington

Zhruba 285 tisíc firem včetně známých nadnárodních korporací formálně sídlí v nenápadné nízké kancelářské budově na adrese 1209 North Orange Street ve Wilmingtonu ve státě Delaware. To je zhruba čtyřikrát víc, než kolik v tomto městě vůbec žije lidí. Mezi zmíněnými společnostmi je i firma Donald J. Trump for president 2024, Inc., zaštiťující kampaň republikánského prezidentského kandidáta, ačkoliv zmíněné město je paradoxně domovem jeho demokratického rivala Joea Bidena.

Foto: Martin Dohnal, novinky.cz

Corporation Trust Center ve městě Wilmington

Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

Důvod, proč se sem Trumpova společnost spolu s množstvím dalších firem uchýlila, je zřejmý – optimalizace daní. „Opravdu s vámi mluvit nemůžu,“ odbývá rutinně po zazvonění u dveří žena veškeré dotazy.

Na zájem novinářů jsou v Corporation Trust Center zvyklí, už před americkými prezidentským volbami v roce 2016 média referovala, že v téže kancelářské budově měli své firmy registrované dva tehdejší rivalové – republikán Donald Trump i demokratka Hillary Clintonová.

Biden je nevolitelný, říká zákonodárkyně demokratů. Z večírku viceprezidentky ji vyvedli

Amerika

Tehdy se také hojně informovalo o tom, že tu formálně sídlí i množství největších světových korporací: Google, Apple, Coca-Cola, Ford, Walmart nebo třeba American Airlines. Láká je sem fakt, že Delaware je daňovým rájem. Jeho podstatu už před lety vysvětlil například web The Atlantic:

Společnost obvykle založí dceřinou společnost v Delawaru a převede tam nehmotnou část svého podnikání – například svou obchodní značku. Poté její další pobočky mimo Delaware zaplatí dceřiné společnosti peníze za použití této ochranné známky. Vzhledem k tomu, že nehmotná aktiva nejsou v Delawaru zdaněna, společnost nemusí platit daně z peněz, které byly převedeny na tuto dceřinou společnost. Firma si přitom může odečíst náklady na licenční poplatky ze svých výnosů v jiných státech, kde působí, a snížit tak celkově své daně z příjmu.

Trump už kdysi po dotazu britského listu The Guardian při mítinku v Delawaru líčil, že se svého týmu musel zeptat, kolik firem v tomto státě má vlastně zaregistrovaných. „Myslel jsem, že řeknou tak dvě nebo tři. Máme 378 firem ve státě Delaware. To znamená, že vám platím opravdu hodně peněz. Vůbec si to nevyčítám, OK?“ nechal se tehdy slyšet.

Nynější záznam ve veřejně dostupných zdrojích ukazuje, že Trump je prověřené adrese věrný i před letošními volbami. I firma Rosemont Seneca Partners, spoluzaložená prezidentovým synem Hunterem Bidenem, jejíž čilé kontakty s viceprezidentskou kanceláří v době, kdy úřad zastával jeho otec, rovněž vyvolaly zájem médií. Sídlí jen deset minut jízdy odtud.

Ve Wilmingtonu za „svým“ Bidenem dál stojí, nadšení ale vyprchalo

Amerika

Výběr článků

Načítám