Hlavní obsah

Jakmile začnou mírové rozhovory, přestanou se na Ukrajinu posílat zbraně, míní Řím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Dodávky zbraní Ukrajině skončí hned, jak začnou mírové rozhovory o ukončení ruské agrese, řekl v úterý italským senátorům ministr obrany Guido Crosetto. Ministerská předsedkyně Giorgia Meloniová ale považuje naděje na zahájení mírových rozhovorů za malé. Myslí si však, že by se EU měla více angažovat, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Italský ministr obrany Guido Crosetto

Článek

„Jsem si vědom, že vojenská pomoc dříve nebo později skončí,“ řekl v Senátu Crosetto a dodal, že skončí, „když začnou mírové rozhovory, ve které všichni doufáme“. Crosetto uvedl, že do té doby bude vojenská pomoc pokračovat, a podobně jako předchozí vláda Maria Draghiho nebude ani tato o nich zveřejňovat podrobnosti.

Meloniová řekla parlamentu před summitem EU, který se uskuteční tento týden, že prostor pro diplomatické manévry s cílem dosáhnout příměří je „extrémně omezený“, ale Itálie bude dělat vše pro prosazení takovéto iniciativy.

„Jsem přesvědčena, že by Evropská unie měla převzít iniciativnější roli v tomto smyslu,“ uvedla Meloniová v řeči k poslancům.

V Miláně uvedli ruskou operu, před divadlem se demonstrovalo

Válka na Ukrajině

Průzkumy ukazují, že většina Italů upřednostňuje diplomatické řešení před posíláním dalších zbraní na Ukrajinu.

Meloniová také uvedla, že EU by měla dělat více, aby zastavila proud migrantů z Afriky, a měla by společně zvládat růst cen energií a předcházet spekulacím. Podle ní jsou stávající návrhy EU v této oblasti neuspokojivé a nemohou být použity v praxi.

Zmínila, že by se Itálie mohla stát také místem spojujícím energeticky Evropu s Afrikou.

Řím převezme kontrolu nad největší rafinérií v zemi, kterou vlastní Lukoil

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám