Hlavní obsah

Čína nás v kosmu převálcuje, bije na poplach Pentagon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy by mohly být v kosmu zastíněny Čínou, pokud si včas nestanoví dlouhodobé cíle při dobývání vesmíru. Mohla by se tak zopakovat situace z poloviny minulého století, kdy Sověti předběhli Američany s letem prvního člověka do vesmíru. Varovala před tím zpráva Pentagonu ze srpna 2022.

Foto: AFP PHOTO / Chinese state broadcaster CCTV, Profimedia.cz

Snímek z čínské vesmírné stanice

Článek

Představitelé amerických kosmických sil, letectva USAF, jednotky pro inovativní obranu a výzkumné laboratoře letectva upozornili, že Čína usilovně pracuje na tom, aby se stala do roku 2045 „hospodářsky, diplomaticky a vojensky“ dominantní silou v kosmu.

Aby si Spojené státy udržely náskok před Pekingem, musejí jednat rychle. K tomu je potřeba jak větší zapojení komerční technologie, tak stanovení dlouhodobých cílů, uvedl server Defence One.

„I když kosmická průmyslová základna Spojených států zůstává na vzestupné trajektorii, účastníci (studie) vyjádřili obavy, že vzestupná trajektorie Čínské lidové republiky… je ještě strmější, což vyžaduje naléhavou akci,“ uvádí zpráva Pentagonu nazvaná Stav kosmické průmyslové základny s tím, že rychlost čínského růstu může záhy vést k tomu, že Peking předstihne Washington.

Čínské úspěchy a plány

Čína jako první země dokázala v roce 2019 přistát na odvrácené straně Měsíce. O dva roky později její družice přistála na Marsu. Do osmi let plánuje krátké lunární mise a v třicátých letech chce na Měsíc poslat rozsáhlé vybavení. Na nízké oběžné dráze buduje vlastní orbitální stanici a mohla by se stát jedinou zemí s orbitální stanicí, až v roce 2031 skončí provoz ISS.

„Spojené státy postrádají jasnou a pevnou dlouhodobou vizi, velkou strategii pro vesmír, která by udržela ekonomický, technologický, environmentální, sociální a vojenský náskok po příští půlstoletí a i po něm,“ upozornila zpráva.

Součástí historického programu návratu na Měsíc jsme i my. Pohon zajistí evropský modul

Věda a školy

Zmiňuje i dlouhý seznam čínských možností, jak narušit americké kosmické mise, které ukázala už v roce 2007, když zničila vlastní satelit přímým zásahem protidružicové rakety. Čínská družice se také dokázala přiblížit na orbitě k druhé a vyřadit ji z provozu. Má taky silné rušící kapacity a schopnosti v kyberprostoru.

USA chybí dlouhodobý plán

Zpráva upozorňuje, že čínský ambiciózní civilní kosmický program je úzce svázaný s vojenským. Naopak americký kosmický program doplácí bez dlouhodobé vize na jeho časté změny.

„Poprvé účastníci dali najevo obavy, že se zdá, že je Čína na trajektorii, kdy může v roce 2045 nebo dříve předstihnout USA ve vesmíru jako dominantní síla, pokud se nyní nepodniknou adekvátní opatření k udržení našeho vedení,“ stojí ve zprávě, která považuje za klíčové soustředit se na „ekonomický rozvoj a osidlování“.

Anketa

Měl by Západ investovat více do kosmického rozvoje, aby se nenechal předehnat Čínou?
Ano, je důležité udržet si náskok
74,7 %
Ne, klidně nechme Číňany v kosmu dominovat
25,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2313 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám